Ben jij bang om door de mand te vallen als je een compliment krijgt?
Probeer eens terug te denken aan het laatste compliment dat je van iemand kreeg. Vleiend en toch voelde je je ongemakkelijk. Alsof het compliment niet terecht was. Je weet niet zo goed hoe je moet reageren en je praat er onhandig overheen. Complimenten worden te vaak van tafel geveegd.
Dit kan verschillende redenen hebben, maar meestal is het omdat we vinden dat we het compliment niet waard zijn of verdienen. Zeker als we onszelf vergelijken met een ander, lijkt het compliment super onterecht. Of we negeren het omdat we bang zijn dat anderen mensen een raar beeld van je krijgen als je er mee instemt. Zo van: nou die is ook zelfingenomen. Dan ben je zo’n arrogant type en dat wil je juist niet zijn. Lekker dubbel. Want iedereen wil wel eens een schouderklopje en is op zoek naar bevestiging, maar als we dit krijgen raken we van onze apropos.
En dat is niet nodig. Complimenten bevestigen je sterke punten waar je je soms niet eens bewust van bent. Hierdoor kun je beter reflecteren. Het geven of ontvangen van een compliment is een leermoment voor jezelf én het creëert een diepere verbinding met elkaar. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet wegkruipen bij ieder compliment, maar het juist trots accepteren. Zonder arrogant over te komen.
Zelfanalyse: stel jezelf deze 40 vragen om erachter te komen wie je bent.
Wegwuiven is zonde
Vaak zeg je iets in de trant van: “Ach. Het is niks bijzonders.” We reageren bescheiden omdat we denken dat dit verwacht wordt. Geen wonder dat je onwennig staat te blozen bij iedere zin die jou de hemel in prijst. Zelfverzekerdheid wordt vaak – onterecht – verward met arrogantie. Oké, het heeft allebei te maken met eigenwaarde, maar dan anders. Arrogante mensen voelen zich beter dan een ander, zelfverzekerde mensen voelen zich absoluut niet beter maar weten wél wat ze waard zijn. Ze zijn positief, stralen dit uit en nemen de meeste complimenten dankbaar in ontvangst. Het tegenovergestelde doen mensen met een raar soort onzekerheid. Mannen en vrouwen die weten dat ze iets doen waar ze goed in zijn, maar ondertussen toch bang zijn om door de mand te vallen. Om te falen.
Je valt heus niet door de mand
Dit noem je ook wel het Imposter Syndroom. We zijn perfectionistisch en leggen de lat hoog, hierdoor heb je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent. Zeker als je jezelf met anderen vergelijkt. Het is dan moeilijk om te geloven dat een ander oprecht vindt dat jij ergens goed in bent. Je gelooft eerder dat iemand je ontmaskert als nietsnut. Al die successen, promoties of andere prestaties moeten een vergissing zijn geweest. Zonde. Want je hebt juist iets te bieden! En die angst om door de mand te vallen staat je carrière min of meer in de weg.
Het is geven en nemen
Onzekerheid kan er ook voor zorgen dat het geven van een compliment moeite kost. Als je een compliment krijgt kun je niet waarderen en reageer je kortaf. Het zou je sieren als je in plaats van een kortaf ‘dank je’ ook iets welgemeends terug zegt. Complimenten helpen namelijk om je zelfvertrouwen op te krikken. Laten we dat gewoon wat vaker doen! Words make you shine.
Lees ook: 6 manieren hoe succesvolle vrouwen hun dag beginnen.