ASMR: Youtube filmpjes waar je rillingen van krijgt

ASMR is de afkorting voor ‘Autonomous Sensory Meridian Response’. Een mond vol, bedacht door de eerste mensen die het met elkaar over ASMR hadden. Denk je nu: WTF? Waar hebben ze het over? Wees gerust, je hebt niks gemist, wij hadden ons er ook nog niet eerder in verdiept. Maar omdat we er vaak van gehoord hadden en het iedere keer weer interessant vonden, gingen we op onderzoek uit.

ASMR is een term die men gebruikt om een tintelend gevoel te omschrijven en wordt ook wel eens ‘Braingasm‘ genoemd. Het tintelende gevoel ervaren mensen meestal op hun hoofd, soms in de hersenen en het is te vergelijken met een soort van kippenvel of zoals braingasm – ‘brain’ en ‘orgasme’ – het eigenlijk al zegt: een orgasme. Je kunt dit gevoel triggeren door naar ‘fluister’ video’s op Youtube te kijken. Behalve videos zijn ook fluisteren en zachte knisperende, tikkende geluidjes ‘Braingasm‘ opwekkend.

Er is relatief weinig bekend over ASMR en wetenschappelijk bewijs is er ook nog niet. Wel bestaan er ontelbaar veel Youtubers die al fluisterend duizenden volgers aan zich binden. In zo’n filmpje vertellen ze bijvoorbeeld zachtjes hoe ze je hoofd masseren.

Een vriendin tipte mij over deze video’s, en natuurlijk ben ik gaan kijken. Volgens haar is het niet hetzelfde als een echt orgasme, maar heeft het meer te maken met meditatie. Het kijken naar ASMR videos werkt ontspannen en je wordt er slaperig van. En ja: die tintelingen. Ik voel het nog niet, maar misschien komt dat omdat ik op dit moment achter m’n laptop op kantoor zit. Kijk zelf maar even:

Ook Heather van Heather Feather heeft al vele volgers en fluistert iedere avond menig mensch in slaap.

Lees ook: dit is waarom je beter niet in de foetushouding kunt slapen ’s nachts.