6 gezondheidsvoordelen voor als je vegan eet
Alhoewel een vegan lifestyle niet voor iedereen is weggelegd (wat moet je zonder KAAS?) heeft het onontkenbare voordelen voor je gezondheid. Dat het beter is voor deze wereld, dat wisten we al maar daar blijft het niet bij. Het is namelijk ook goed voor je gezondheid al wordt dit vaak tegengesproken. Gelukkig zijn er genoeg wetenschappelijke onderzoeken te vinden waarin heel duidelijk beschreven staat wat een vegan lifestyle voor je doet.
Dus mocht je twijfelen, misschien trekken deze redenen je over de streep.
1. Het verbeterend lichamelijke prestaties in de sportschool
Er zijn veel prof sporters die een vegan dieet volgen om hun prestaties te verbeteren. Plantaardig eten zorgt voor meer energie. Julieanna Hever, auteur van het boek The Complete Idiot’s Guide to Plant-Bases Nutrition bevestigd dat sportievelingen met een vegan lifestyle sneller herstellen en zich maximaal kunnen inzetten om te presteren.
2. Door een vegan dieet raak je kilo’s kwijt
Gewichtsverlies kan een gevolg zijn van plantaardig eten omdat het over het algemeen minder vet bevat. Daarnaast krijgen vegans betere vetten binnen dan vleeseters.
3. Vegans hebben minder last van migraine
Migraine is verschrikkelijk en mensen die er last van hebben doen er alles aan om er vanaf te komen. Je bent compleet uit de running als er weer eens een aanval op komt zetten. De meeste mensen met migraine weten dat ze triggers zoals chocolade, kaas en alcohol moeten vermijden maar een groep researchers heeft recentelijk ondervonden dat een plantaardig dieet migraine ook kan verminderen. Natuurlijk is iedereen verschillend maar het is het proberen waard.
4. Vegans ervaren minder stress
De wetenschap heeft bewezen dat vegan eten stress en onrust kan voorkomen. In 2015 werden deelnemers onder de loep genomen en er werd gekeken naar de stemming, voedingspatronen en andere externe dingen die de levensstijl kunnen beïnvloeden. Wat bleek? Een gezond vegan dieet vermindert stress en onrust. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken die aantonen dat wij de stresshormonen binnenkrijgen die het dier aanmaakt vlak voor de slacht. Dieren voelen aan dat er iets ergs gaat gebeuren en omdat er gevaar dreigt maken ze veel stresshormonen aan. Door het eten van vlees krijg je deze hormonen ook binnen en daarom is het best logisch dat je meer stress ervaart.
5. Een veganistisch dieet voor een goede hormoonbalans
Vooral groene groenten helpen om je hormonen in weer balans te krijgen. Bladgroen helpt de lever om een teveel aan hormonen af te breken. Ook worden er veel chemicaliën in vleesproducten gestopt die jij op deze manier ook binnenkrijgt. In europa is het verboden om hormonen in vlees te stoppen, maar in Amerika gaan ze hier minder secuur mee om. Het gaat in the end (jouw biefstuk) om kleine hoeveelheden maar als je hier gevoelig voor bent, reageert je lichaam er wel op. Denk maar aan het slikken van de anticonceptiepil, de een voelt zich er prima bij terwijl de ander allerlei rare klachten krijgt.
6. Vreemde lichaamsgeur
Wist je dat er een link is tussen de voeding die je eet en jouw lichaamsgeur? Zelfs als het product geen uitgesproken geur heeft, kan het je lichaamsgeur veranderen. Dit geldt vooral als je er veel van eet. In een studie werden twee groepen vergeleken door een vrouwelijk ruikpanel. De ene groep had twee weken lang vooral vlees gegeten, de andere groep at helemaal geen vlees. Wat bleek? de vleeseters hadden een penetrante en minder aantrekkelijke lichaamsgeur dan de vleesonthouders.
Vegan eten heeft zo z’n voordelen maar is niet voor iedereen weggelegd. Voor iedereen geldt: eet waar je je het beste bij voelt maar denk daarbij wél aan het milieu. Iedere dag vlees eten is écht niet nodig en als iedereen minder vlees eet, scheelt dit een hele hoop voor het klimaat.