5 redenen waarom het niet slecht is om introvert te zijn

Introvert zijn zit in je natuur en het is niet slecht. Ook al wordt introversie vaak verward met verlegenheid en terughoudendheid, introverte personen zijn absoluut geen bange vogeltjes! Introverte types kunnen bijvoorbeeld prima leiders zijn. Neem nou Barack Obama tegenover de schreeuwerige Donald Trump.

Juist. Introversie heeft niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Introvertelingen zijn juist erg sociaal omdat ze gevoeliger zijn voor hun omgeving en andere mensen beter aanvoelen. Alleen trekken ze zich vaker terug omdat ze anders overprikkelt raken en voeren ze al helemaal niet het hoogste woord.

1. Introverte types zijn niet verlegen
Het is een welbekende misvatting dat introverte personen verlegen zijn. Of niet sociaal. Het grote verschil zit ‘m in waar iemand z’n energie vandaan haalt. Introverte types laden zich op in hun eentje en extraverte types krijgen energie van een ander.

2. Ze kunnen goed luisteren
En observeren. Niks blijft onopgemerkt en daardoor zie en hoor je meer dan andere mensen. Ook denk je eerst na over dingen die je zegt en jouw woorden zijn altijd onderbouwd en doordacht. Een waardevolle eigenschap!

3. Ze zijn bescheiden
Het draait niet om jou. Liever niet zelfs… want je staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling.

4. Wat een creativiteit!
Introverte personen zijn vaker op zichzelf en denken diep na waardoor de meest originele en creatieve ideeën ontstaan.

5. Gesprekken gaan écht ergens over
Wie zegt dat introverte types niet graag praten? Ze zijn alleen niet zo goed in ‘small talk‘. Nietszeggende gesprekken slaan ze liever over want dat kost ze alleen maar energie, deze energie steken ze liever in een oprecht goed gesprek.

Lees ook: waarom introversie je kracht is.