5 tekenen dat jij gezonde emotionele grenzen trekt

Vrouwen in de leeftijdsgroep van twintig tot begin dertig hebben een flinke ommezwaai meegemaakt als het gaat om jezelf kwetsbaar opstellen. Dankzij Social Media zijn we altijd en overal connected, en dus ook zichtbaar. Met de jaren wordt het er niet minder persoonlijk op… prima. Voor sommige vrouwen is dit lastig en een soort van ingewikkelde tweestrijd. Aan de ene kant wil je meedoen, volgers creëren en jezelf blootgeven Aan de andere kant vind je het niet per se nodig dat iedereen heel je leven kan volgen.

We zijn opener dan ooit en delen dagelijks foto’s en filmpjes met de hele wereld. Met vreemden. Zoals we al zeiden: voor de een voelt dit heel natuurlijk, de ander vindt dit vervelend. Alleen hoor je er nog wel bij als je niet met de meute mee doet? Kom je dan niet gesloten en introvert over? Iedereen stelt zich namelijk kwetsbaar op… maar maak je geen zorgen! Grenzen stellen is niet verkeerd.

1. Je deelt niet heel je persoonlijke leven op Social Media
Begrijp ons niet verkeerd, er is helemaal niks mis met selfies en updates door de dag heen. Kiekjes met daarop je huisdier, kind of man, wij maken ons er ook schuldig aan. Maar met je persoonlijke leven – eh – persoonlijk houden is ook niks mis. Doe waar jij je goed bij voelt en ga vooral niet gedwongen berichten posten omdat je denkt dat het hoort, dan verlies je je authenticiteit.

2. Je bent geen copycat
En daarmee bedoelen we dat je niet precies hetzelfde doet wat een ander ook doet. Stel, iemand stelt zich kwetsbaar op, dan betekent dit niet dat jij dat ook moet doen. Sharing is niet altijd caring. Alleen luisteren kan voldoende zijn. Toch heeft iedereen wel eens meegemaakt dat iemand opeens een heel persoonlijk verhaal vertelt en je daarna met vragende ogen aankijkt. Zo van: ‘Please, zeg nou? Dit heb jij toch ook?’ Als jij je ei kwijt wilt, ga je gang. Maar weet wel: je hoeft niet te antwoorden, zwijgen is ook een optie. Dat maakt jouw niet meteen gesloten, maar wel respectvol. Naar jezelf en daarmee ook naar de ander.

3. Je maakt geen misbruik van kwetsbaarheid
Als je je blootgeeft en open opstelt, doe je dit niet om aandacht te vragen. Het gaat je niet om meer volgers, het gebeurt intuïtief. Alles wat je doet, doe je bedachtzaam.

4. Je kiest je publiek zorgvuldig
Je bent geen open boek, en kiest zorgvuldig aan wie je je blootgeeft. Een beetje mysterie is niet verkeerd, en jezelf helemaal blootgeven aan hen die je vertrouwd ook niet. Deel alleen niet teveel met mensen die het slecht met je voor hebben. Weer een kwestie van intuïtie.

5. Kwetsbaarheid en authenticiteit zijn niet hetzelfde
Écht en oprecht zijn is niet hetzelfde als het hart op de tong dragen. Je hoeft dingen niet te verbergen, maar je hoeft ook niet in detail te treden. Loopt het thuis even niet zo lekker? Dan is dat voldoende informatie. Ook al zullen mensen hier niet altijd genoegen mee nemen, want smeuïge verhalen van een ander zijn altijd welkom. Je kunt transparant zijn zonder al te veel informatie te geven. Transparantie draait om eerlijkheid en openheid in de zin dat je niks te verbergen hebt.

Overigens als je relaties wilt opbouwen moet je jezelf blijven, en op een gegeven moment komt kwetsbaarheid om de hoek kijken. In betekenisvolle relaties deel je de meest intieme dingen met elkaar. Je moet niet bang zijn om je over te geven aan een ander. Maar je hoeft dus niet alles met de hele wereld te delen. Tegenwoordig gebeurt het – helaas – net iets te vaak andersom. Mensen delen álles op internet, maar een soulmate of de man van hun leven vinden is opeens stukken ingewikkelder. Want jezelf kwetsbaar opstellen in een relatie is zó verleden tijd.

COLUMN CAROLIJN: Mijn ergste vijand.