10 lessen over de liefde en het leven die iedereen moet weten

De wereld is niet altijd een fijne of makkelijke plek om te leven. Soms ontmoet je mensen die je liefhebt, en die je ook weer worden afgenomen. Hard werken zal heus niet altijd worden beloond en soms worden je goede intenties zo van tafel geveegd. Je zult vaak moeten vechten voor jezelf, voor je emoties en ik kan je nu al vertellen: je verliest. Niet altijd, maar wel vaak. Dat doet pijn, zoals er heel veel pijn doet. Dus knoop deze woorden van wijsheid in je oren, misschien verzachten ze de pijn een beetje.

1. Niet iedere vorm van liefde is goed voor je.
Soms loop je keihard tegen de lamp omdat je je geliefd voelt, maar dit uiteindelijk toch niet zo blijkt te zijn. Er zijn mensen die van je houden om verkeerde redenen. Ze proberen je te bezitten en je te verstoppen voor de wereld en voor jezelf. Dit zijn types die je willen bezitten en veranderen maar als je jezelf niet kunt zijn dan ben je je vrijheid kwijt. Laat dat alsjeblief niet gebeuren, want soms is vrijheid alles wat je hebt.

2. Liefde doet pijn.
Zeker als degene van wie je het meest houdt je pijn doet of zomaar ineens uit je leven verdwijnt. Het voelt alsof de bodem onder je voeten verdwijnt en alsof je hart in tweeën wordt gescheurd. Maar laat deze pijn je niet écht verscheuren, zorg ervoor dat je er sterker uitkomt.

Zo ga je verder als je relatie voorbij is.

3. Doe geen moeite.
Soms voel jij nog iets voor een ander, terwijl de ander je allang vergeten is. Stop met proberen, je kunt gevoelens van iemand anders niet veranderen. Gebruik jouw energie liever voor andere mensen die zich ook met jou verbonden voelen. Die zijn er ook! Ze zijn moeilijker te vinden dan degene waarvan je stank voor dank krijgt, maar ze zijn zoveel meer de moeite waard!

4. Iedereen verstopt gevoelens.
Je weet niet alles van iedereen. That’s fine! Maar wees niet de wijsneus die dingen voor een ander invult, want jij weet niet wat iemand anders heeft meegemaakt of hoe diegene zich voelt. Sommige dingen kunnen dan gemeen of hard overkomen.

5. Geef aandacht aan mensen die veel om jou geven.
Het is lekker makkelijk om juist de mensen die het meest om je geven voor lief te nemen. Ze zijn er toch wel. Totdat ze er genoeg van hebben, want liefde is geven en nemen. Dus maakt tijd, luister naar ze en vergeet ze nooit!

6. Ervaar dingen.
Hiermee zeg ik niet dat je altijd de hort op moet of moet gaan reizen, maar ervaar gevoelens. Je mag verdrietig, boos, blij en soms ook egoïstisch zijn. Als je er niemand anders mee kwets is het oké.

7. Probeer mensen niet te veranderen.
Of van je te laten houden. It won’t happen, als de klik er niet is kun je je maar beter op iemand anders focussen. Als je ouder wordt kom je erachter dat er mensen komen en gaan, en je kunt niet in iedereen investeren, dit geldt ook voor een ander.

8. Verlies overkomt iedereen.
Het verliezen van een dierbare, baan of iets anders, voelt alsof je een stukje van jezelf kwijt raakt. Maar it’s part of life, niemand ontspringt deze dans. Je zult verder moeten want onthoud goed: je wordt alleen geboren en gaat alleen dood.

9. Je moet het écht zelf doen.
Niet iedereen gelooft in de kracht van manifesteren, maar het werkt wel een beetje zo. Je moet zelf je dromen najagen want niemand anders doet het voor je. Spreek uit wat je wilt en ga daarvoor, niks is onmogelijk en niet alles is mogelijk. Vooral dat laatste moet je goed onthouden, ga niet bij de pakken neer zitten als iets niet lukt. Wees vooral heel erg dankbaar voor – kleine – dingen die wel lukken.

10. Geef nooit op.
Als je het écht even niet meer ziet zitten, denk dan aan alle mensen die je lief hebt. Mensen die jou nodig hebben! Denk daarna aan mensen die je hebben laten vallen als een baksteen, die zijn niet meer in je leven. Daar heb je ook geen last meer van, er is zelfs ruimte voor nieuwe personen. Omarm dit feit! Omarm het leven en don’t give up on yourself.

10 levenslessen die je alleen komt te weten door ervaring.