Een wereldticket, hoe werkt dat precies?
Op wereldreis, wie wil dat nu niet? Veel mensen hebben een wereldreis (of verre reizen) hoog op hun bucket list staan. Toch vinden mensen het vaak lastig om hier voor een ticket te boeken. Dat dit heel makkelijk kan met een wereldticket, is voor velen onbekend. Enfait zocht het uit:
Een wereldticket of wel; een Around The World Ticket. Wat is dat nu precies? Feitelijk houdt een wereldticket in dat je bij een vliegtuig organisatie een ticket koopt waarbij je binnen een jaar de wereld over mee kunt vliegen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch! Toch zitten er ook diverse haken en ogen aan. Wij zochten de voor- en nadelen voor je uit, zodat je kunt inschatten of een wereldticket iets voor jou is.
Hoe boek je een wereldticket?
Voordat we ingaan op de voor- en nadelen, zal ik eerst uitleggen hoe je een wereldticket boekt. Er zijn een aantal reisorganisaties die je hierbij kunnen helpen, zoals WTC en Kilroy, maar je kunt ook zelf je wereldticket samenstellen en boeken. KLM heeft bijvoorbeeld een handige website waar je de bestemmingen en duur van je reis kunt bepalen.
Elke organisatie heeft zijn eigen regels met betrekking tot het boeken van een wereldticket. Zo mag je van sommige organisaties maar een maximum aantal landen per continent bezoeken en ben je verplicht om op meerdere continenten te landen. Ook moet je een richting kiezen. Je kunt bijvoorbeeld niet van Bali naar Brazilie, naar Australie, naar New York vliegen. Maar dat lijkt me ook niet erg wenselijk (met neme het tijdverschil?).
Het is dus van belang dat je vooraf bedankt waar je naar toe zou willen en hoe lang je daar zou willen verblijven. Dit geldt ook voor de einddatum. De meeste wereldtickets zijn tot 12 maanden te gebruiken. Je kunt er voor kiezen om de einddatum flexibel te houden, maar dat kost aanzienlijk meer geld.
De prijs van een wereldticket
Over geld gesproken; de prijs van een wereldticket verschilt per route. Hoe meer plekken je wil bezichtigen, hoe duurder het ticket. Zo vlieg je via KILROY al voor nog geen €1500,- naar Hong Kong, Auckland en Los Angeles incl een retourtje vanaf Amsterdam.
De duur van je wereldreis
Dit is helemaal up to you. De meeste organisaties hebben alleen wel een maximum van 12 maanden. Dit houdt in dat je binnen 12 maanden retour moet zijn op je vertrek locatie. Bijvoorbeeld; als je op 1 april 2017 vanaf Amsterdam zou vertrekken, dan moet je uiterlijk 31 maart 2018 weer op Amsterdam aankomen. Genoeg tijd toch?
De voor- en nadelen
Voordelen
- Indien je niet veel tijd hebt, kan je alles mooi strak plannen. Dit scheelt je veel stress onderweg en geeft je genoeg tijd om je reis voor te bereiden.
- De kans is aannemelijker dat je meer plekken zult zien, dan wanneer je niet plant. Wanneer je namelijk een enkeltje boekt naar Bali en geen vervolg ticket, zal je hier waarschijnlijk veel langer blijven hangen en dus minder tijd hebben voor andere geweldige bestemmingen.
- Je kunt voor relatief weinig geld, heel de wereld over.
Nadelen
- Een wereldticket is niet erg flexibel. Als jij bijvoorbeeld in Rio bent en je vindt het er fantastisch, maar na 2 weken moet je al weer naar het vliegveld, dan ben je waarschijnlijk niet erg blij. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook; dat je het ergens minder leuk vindt, maar nog 3 weken moet blijven zitten. Nu kan je volgens mij wel tickets wijzigen (afhankelijk van de voorwaarden), maar hier betaal je wel extra voor.
- Het is niet altijd goedkoper. Soms kan je door lastminutes of goede deals hele scherpe tickets vinden.
Al met al kent een wereldticket zowel voor- en nadelen. Net zo als elke andere beslissing. Mocht je besluiten dat je er een jaartje tussenuit wil en zoveel mogelijk wil zien in deze 12 maanden, dan kan een wereldticket een goede uitkomst zijn. Het scheelt je veel geplan en zorgen op reis en je kunt je reis super goed voorbereiden (en er dus het meeste uithalen). Maar mocht je geen einddatum hebben en alle vrijheid om zo lang weg te blijven als je wil, dan is een wereldticket misschien niet de juiste keuze. Hoe dan ook, je kunt nooit verkeerd gaan als je eenmaal hebt besloten om de reis van je leven te maken. Het gaat tenslotte niet om de bestemming, maar de weg er naar toe.