LISTEN! Verveling maakt je een slimmer persoon

Verveel jij je wel eens? Vast niet. De meeste van ons hebben geen tijd om zich te vervelen. We hebben het druk, druk druk… en toch vervelen we ons allemaal wel eens. Al geven we het nóóit toe. Want dat is net zo iets als dikdoenerij of praten over je geld. Doe je niet. Vervelen past niet in deze tijd.. toch?

Daarom proberen we iedere minuut van de dag op te vullen met afspraken. We hebben afleiding nodig want je weet toch: never one dull moment! In de wachtkamer scroll jij gretig door je Instafeed, en terwijl je eet, beantwoord je een stuk of wat emails. Multitasking it is! Want verveling is niet populair, en dat snappen we best wel. Als je niks te doen hebt ben je waarschijnlijk een nietsnut. Of mega slim! Je leest het goed. Onderzoek wijst uit dat verveling juist super voordelig kan zijn, als je je maar niet te vaak verveelt.

De voordelen van verveling
Verschillende studies hebben uitgewezen dat verveling ons creatiever, productiever en doelgerichter maakt. Zo hebben onderzoekers van The University of Central Lancashire deelnemers aan verveling blootgesteld. Na het moment van verveling moesten ze een creatieve taak uitvoeren, en gek genoeg waren de deelnemers die zich eerst even moesten vervelen, stukken vindingrijker dan de deelnemers die alsmaar druk bezig waren.

Een studie uit 2015 heeft uitgewezen dat dagdromen ons helpt om taken te voltooien, het onderzoek gepubliceerd in Consciousness and Cognition laat zien dat als je regelmatig je gedachten laat afdwalen, je vaker over de toekomst nadenkt, en dus beter kunt plannen en doelen stellen.

Eigenlijk is verveling helemaal niet vervelend, het is zelfs nuttig. Je moet er wel even aan wennen, afstand kunnen doen van je mobiele apparaten, en af en toe je agenda leeg plannen. Wees passief en drink thee in de vensterbank, ga een half uurtje op de bank liggen of settel jezelf op een bankje in het park. Ga eens rennen zonder Iphone of in bad zitten zonder boek. VERVEEL!

Lees ook: Waarom gapen mensen?