Onrecht op de werkvloer, spreek jezelf uit!
Jezelf uitspreken tegen onrecht is moeilijk, zo ook op de werkvloer. Onrecht op de werkvloer komt helaas vaak voor. Of het nu gaat om discriminatie, seksuele intimidatie of ongelijkheid, het kan iedereen overkomen. Jezelf publiekelijk uitspreken is moedig maar wordt niet altijd gewaardeerd. Als je voor jezelf opkomt, kan het leven je zelfs nóg zuurder worden gemaakt.
Toch is het belangrijk om je uit te spreken. Ook omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat er alleen maar meer onrecht en intimidatie plaatsvindt als niemand iets zegt.
Het kan lelijk uitpakken voor jezelf
Jezelf uitspreken op de werkvloer kan gevolgen hebben voor je carrière en de relatie met collega’s. Wanneer je eerlijk en kritisch bent kan dit leiden tot negatieve evaluaties, een beladen sfeer of zelfs onterecht ontslag. Het erge is: je wéét dat dit de consequenties zijn, als je je mond opentrekt. Helaas. Er zijn zelfs vertrouwenspersonen die de kont van de baas kussen en alles doorvertellen. We’ve seen it all. Gelukkig wordt een veilige cultuur op de werkvloer steeds belangrijker en zijn er meer en meer mensen die zich uitspreken zonder dat ze hiervoor gestraft worden.
Ik stond erbij en keek ernaar
Dan is er ook nog zoiets als het omstandereffect. Dit betekent dat anderen wellicht ook wel zien dat er iets niet klopt maar ze vinden het niet ‘hun taak’ om te helpen. Destemeer mensen of ‘omstanders’ er zijn, hoe kleiner de kans dat iemand zich verantwoordelijk voelt om iets te doen. Iedereen denkt immers, dat is niet mijn fout. Ook zijn mensen bang om zelf het zwarte schaap te worden. Ze zijn bang om iets verkeerd te doen waardoor ze zelf ook een een benarde positie terecht komen.
Het blijft knagen
Onrecht, hoe klein of groot dit onrecht ook is, blijft aan je knagen. Het maakt je onzeker. Je voelt je teleurgesteld, onveilig en niet gehoord. Of je nu vunzige opmerkingen van de baas naar je hoofd geslingerd krijgt, loze beloften van een manager of dat je contract niet verlengd wordt aan het einde van je zwangerschap, er is vaak niks wat je kunt doen. Ja. Je kunt zeggen dat je het er niet mee eens bent, dat je recht hebt op gelijkheid en rechtvaardigheid maar, dit wordt je niet in dank afgenomen. Zeker als iedereen zijn of haar mond houdt. Onthoud daarom goed, in welke organisatie je je ook bevindt, het is ook jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig en gehoord voelt. Als iedereen de andere kant op kijkt, blijven mensen onrechtvaardig behandeld worden.