Moeten moeders wél of niet aan de bak?
Het is een veel besproken kwestie: moeten moeders wél of niet aan de bak? Werken voor je centen, financiële zelfstandigheid opbouwen en het belangrijkste: een carrière najagen. Want thuiszitten bij de kroost is fijn maar je creëert wel flinke hap in je CV en dat wordt niet altijd gewaardeerd.
In deze tijd is het trouwens bijna onmogelijk om als man een heel inkomen bij elkaar te schrapen waar alle vaste lasten van betaald worden. Tweeverdieners zorgen er samen voor dat de boel thuis draait. Zelfs met de torenhoge kosten voor kinderopvang, is het toch gunstiger om allebei te blijven werken.
Hectisch bestaan
Voor iedereen geldt: als er kinderen komen krijg je een ander bestaan. Kinderen geven én kosten energie. Je bent er de hele dag mee bezig en als het nodig is laat je alles uit je handen vallen om er voor je kind te zijn. Je moet flexibeler zijn in je job en op z’n minst kunnen multi-tasken. Vaders en moeders vliegen van hot naar her om de boel op rolletjes te laten verlopen. ‘S ochtends breng je je kind naar de oppas of opvang en tussendoor vlieg je misschien even naar het consultatiebureau om vervolgens stipt om zessen weer bij de oppas of opvang te verschijnen. Ondertussen worden er ook boodschappen gedaan, gekookt en wil je de kids een beetje op tijd in bed hebben. Pas na acht uur is de rust wedergekeerd. Of… dan begin je aan de was, het strijkwerk en werk je misschien nog even wat emails weg.
Financiële zekerheid
Is een van de redenen om te blijven werken. Samen verdien je meer dan alleen en je weet niet wat de toekomst brengt. Zolang jullie het voor elkaar weten te boksen, wordt er gewerkt. Punt. In sommige gevallen is het niet nodig dat de vrouw blijft werken. Toch voelen veel vrouwen zich genoodzaakt om aan de bak te blijven. Stel je eens voor dat manlief gaat lopen, dan wil je als vrouw de mogelijkheid hebben om jezelf te onderhouden. Als je na de geboorte van je kind een paar jaar thuis zit, krijg je gegarandeerd nooit meer hetzelfde salaris als iemand die altijd is blijven werken. Waarom moet de vrouw dan degene zijn die inlevert?
Je wilt je talent niet verspillen
Als je niet werkt voor het geld, dan werk je waarschijnlijk omdat jouw ideeën, vaardigheden en capaciteit iets bijdragen aan deze wereld. Voor veel vrouwen is werken geen bittere noodzaak maar ze willen bijdragen aan iets groters dan het huishouden. Een betere wereld, een flink netwerk of zelfontwikkeling. Thuis zitten is geen optie. Dan wordt de wereld zo klein…
Rusteloosheid
Vrouwen die hun talent niet willen verspillen kun je onderverdelen in twee groepen. Er zijn moeders die écht voldoening uit hun werk halen en moeders die werken omdat het wordt verwacht. Thuisblijven is zo achterhaald, je voelt je de enige die niet alles uit het leven haalt, dus ben je ook maar aan het werk. En dat terwijl je je iedere dag rot voelt als je je kinderen weer bij de oppas dropt, het liefste ben je de hele dag aan het knuffelen en maak je het thuis gezellig. Je vraagt je af waarom de druk om iets te presteren zo groot is. Waarom je doet wat je doet… Liever leef je bij de dag en zie je wel wat er morgen komt maar rusteloosheid en onzekerheid zorgen ervoor dat je iets doet waar je niet helemaal achter staat.
Er bestaat geen goed of fout
Iedereen heeft altijd een oordeel klaar en er wordt veel geschreven over werkende ouders. Vrouwen moeten net als mannen de kans krijgen om zich op een carrière te storten. Mannen moeten de kans krijgen om meer tijd met familie te spenderen maar het woord ‘papadag’ moet verboden worden. En als ik één ding lees, is het dat alles MOET. Het woord moeten is echt iets van deze tijd. We moeten veel geld verdienen, we moeten onze dromen najagen, we moeten daar succesvol in zijn en we moeten de zorg over de kinderen anno 2017 gelijkwaardig verdelen. Terwijl: het een is niet slechter dan het ander. Keuzes die je maakt moeten recht vanuit je hart komen. Werken en zorgen zijn verantwoordelijke en intensieve taken, zeker als je ze combineert. Laat je daarom niet beïnvloeden door de buitenwereld in de keuzes die je hierin maakt. De enige juiste manier is jullie manier.