Jaloers op andermans succes?

Soms lijkt het leven oneerlijk. Je werkt keihard maar hebt het gevoel dat anderen stukken eerder beloond worden. Jouw leven is vrij onzeker terwijl een ander het zo goed voor elkaar heeft. Hoe komt het dat jij nog steeds geen stappen maakt in je carrière? Dat ligt toch zeker niet aan jou? In jouw hoofd ben je constant aan het malen en vergelijk je jouw leven met dat van anderen.

En eigenlijk kun je dat vergelijken helemaal niet gebruiken, sterker nog: je wordt er verbitterd en groen van jaloezie van. Stop met die afgunst want jouw leven heeft niks met andermans leven te maken. De dingen die je wilt doen moet je écht zelf bereiken. Knoop dit in ieder geval in je oren:

Het is heus niet zo perfect als het eruit ziet
Niemands leven is perfect, al is het makkelijker om te geloven dat het een ander soepeler afgaat. Maar dat heeft meer te maken met het feit dat je een excuus zoekt waarom dingen bij jou niet zo gaan zoals ze horen te gaan. De meeste successen komen niet vanzelf en vaak kost het bloed, zweet en tranen om doelen te bereiken. Alleen zie je dat niet. Mensen showen graag successen maar niet de weg daar naartoe. Je ziet champagneflessen ploppen als doelen behaald worden maar je ziet het niet als iemand in tranen uitbarst omdat hij of zij opnieuw moet beginnen. Het is een illusie dat succes moeiteloos behaald wordt. Niemand creëert zomaar het perfecte plaatje, zelfs al lijkt het zo, je ziet vast niet alles.

Wees dankbaar
Vergeet voor even de wereld om je heen en bedenk je wat jij hebt om trots op te zijn. Zeg niet: ‘niks’ maar denk goed na over de dingen die je wél bereikt hebt. Schrijf iedere dag vijf dingen op die fijn zijn, dingen waar je dankbaar voor bent. Een voorraadje van jouw successen geeft je een beter perspectief. Je wilt niet in de schoenen van een ander staan maar steviger in in je eigen schoenen.

Gebruik andermans succes als motivatie
In plaats van dat je denkt: ‘waarom zij?’ Denk je: ‘zie je het kan wel!’ Welke stappen hebben ze ondernomen die jij vergeten bent? Zijn ze beter in netwerken? Of hebben ze hulp ingeschakeld? Ben jij deskundig genoeg of kun je nog wel wat bijleren? Allemaal dingen om over na te denken. Er zijn namelijk altijd stappen die je kunt ondernemen om doelen te bereiken.

Wees blij voor een ander
Als je jaloers bent, kun je deze jaloezie maar beter snel omzetten in trots en blijdschap. Het is niet nodig om verbitterd te worden, zelfs als je denkt dat ze een ander het succes niet verdiend heeft. Deel schouderklopjes uit in plaats van snerende opmerkingen. Wat je geeft krijg je terug… en als jij na keihard werken uiteindelijk jouw doelen behaald is het toch ook niet fijn als mensen je daarom benijden?

Lees ook: wanneer zijn we klaar met alle negatieve comments online?