7 dingen die je alleen van irritante collega’s kunt verwachten

Iedereen heeft ze: collega’s. Maar of je ze ook echt leuk vindt? Dat is een heel ander verhaal. Sommige collega’s zijn je beste maten, maar sommige… je kunt ze wel schieten! Op de werkvloer moet je elkaar respecteren en dat gaat niet altijd vanzelf. In deze gevallen bijvoorbeeld:

1. Haantje de voorste
Vergaderingen, meetings of borrels. Haantje de voorste is in ieder geval luid en duidelijk aanwezig. Deze collega laat jou nóóit uitpraten, sterker nog: hij of zij walst zonder pardon over jou én je andere collega’s heen. Zijn of haar ideeën zijn veruit de beste en met een borrel op is hij of zij al helemaal niet meer te stoppen. Ze ratelen alsmaar door zonder enige vorm van gêne.

2. Om de haverklap e-mails verzenden
Ping! Daar is weer een email van die ene collega, en dat is niet de eerste van vandaag! Want dit type mailt letterlijk de hele dag door. De meeste e-mails zijn dan ook leeg in de zin van: onnodig, nutteloos en een waste of time. Het zou beter zijn als ze tijdens de meetings beter notuleren of verder kijken dan dat hun neus lang is. Dan hadden ze het antwoord al lang en breed geweten.

3. Puffen op de werkvloer
Je hebt ook collega’s die de dag zuchtend en puffend doorkomen, want poeh! Ze hebben het toch een partijtje druk, véél drukker dan de rest. Dit maakt ze meteen stukken belangrijker en even de vaatwasser leegruimen zit er echt niet in. Hetzelfde geldt voor kopiëren, opruimen of gewoon jouw vraag beantwoorden. Want als je het er al op waagt, word je afgepoeierd met: “Dit is veel te ingewikkeld, ik kan het wel uitleggen maar daar heb je niks aan”. Hmmm…

Perfectionisme op de werkvloer, hoe ga je er mee om?

4. En dan zijn er de klagers
Niks is goed, alles téveel. Ze zijn het niet eens met de manier van werken of met het beleid. Eigenlijk zijn ze het nergens mee eens en dat steken ze niet onder stoelen of banken. De hele dag lopen ze te mopperen en ze maken van hun probleem jouw probleem. Een ding beseffen ze zich niet: als alles zo tegenzit, hebben ze dan wel het juiste vak gekozen? Je kunt een bedrijf niet veranderen, dus misschien moet iemand ze de mond snoeren of ze moeten zelf op zoek gaan naar een andere baan.

5. Storen
Zo nu en dan een praatje is prima. Maar als je de hele dag naar het gezeur van een ander moet luisteren ben je daar al snel klaar mee. Al helemaal als je daardoor niet meer aan je eigen werk toekomt. Vooral vrouwen voelen zich snel afgeleid en willen met empathie reageren als een collega ze iets vertelt. Dit gaat wél ten koste van je werktijd, dus bewaar de chit-chat liever voor in de pauze.

6. Onnodige geluiden
Nog iets waar collega’s zich regelmatig aan storen: geluiden die andere collega’s – per ongeluk – maken. Tikken met pennen, stampen met voeten, ringtones of aan een stuk door kuchen of steeds maar weer de keel schrapen. Je snapt ’t wel.

7. Ze doen nooit wat fout
En dat kan eigenlijk helemaal niet, iedereen maakt fouten. Maar deze collega niet! Tenminste geen fouten die hij of zij toe zal geven, want daar zijn ze te koppig voor. Ze kunnen dan ook niet tegen kritiek, en als je ze nuttige tips geeft zijn ze alles behalve dankbaar.

Lees ook: Hoe ga je – als hooggevoelig persoon – om met lastige mensen?