Zo creëer jij je eigen space in huis als je met anderen woont
Samenwonen, het is fijn maar tegelijkertijd mis je soms je eigen space in huis. Of je nu met vriendinnen of met je lover woont, na een lange dag vol prikkels wil je soms bijkomen. Alleen. Deze drie tips zorgen ervoor dat je meer privacy creëert in een huis met anderen. En dat is zeker voor hoogsensitieve personen een must.
“De deur staat altijd open” is niet altijd van toepassing. Hoe sociaal, liefhebben en empatisch je ook bent, soms is het beter om in je eentje op te laden zodat je er beter voor een ander kunt zijn. De plekken waar je het beste in je eentje kunt vertoeven zijn de slaapkamer, badkamer en het balkon of de tuin.
Slaapkamer
De slaapkamer deel je met je lover of liever niet. Als je met huisgenoten woont, is de kans groot dat jij jouw eigen slaapkamer hebt. Dit is de plek waar je je helemaal kunt laten gaan. Waar je verdrietig kunt zijn of een fout boek leest zonder gêne. De slaapkamer is voor jou alleen (en voor je man) en daarom kun je er jezelf zijn. Dansen in je onderboek, muziek draaien die je normaal gesproken niet draait of gewoon even helemaal niks doen.
-Houd de slaapkamer sereen en rustig.
-Zorg voor schoon beddengoed.
-Planten zorgen voor een rustgevende en neutraliseerde werking in de slaapkamer en zorgen ervoor dat je beter slaapt.
-Muziek kan helpen om je eigen cocon te creëren, met een Sonos One heb je overal in huis je favo nummers binnen handbereik.
-Berg je kleding netjes op, laat geen vuile was of vieze schoenen slingeren.
-Een televisie in de slaapkamer kan, maar zet deze minimaal een uur voor het slapen gaan uit. Als je al een televisie in de huiskamer hebt, zou ik het in de slaapkamer weglaten.
Badkamer en toilet
Dit is een ruimte waar je bij uitstek tijd alleen doorbrengt. Zelfs als je samenwoont is het fijn om je even volledig af te sluiten van je man of gezin. Douchen, badderen of tutten… het zijn manieren om even helemaal aan jezelf te denken. Deze tips helpen daarbij:
-Zorg voor een rustige en schone badkamer of toilet. Laat geen spullen rondslingeren… berg je shampoos netjes op in kastjes of mandjes en gooi vuile handdoeken in de wasmand of hang ze op de verwarming. Rommel zorgt voor onrust. Zo kun je je make-up in een mandje doen zo slingert niet alles in het rond.
-Maak regels over het gebruik van de badkamer. ‘S ochtends is er ruimte voor een snelle douche en ’s avonds mag je uitgebreid in bad. Wanneer dit duidelijk is, word je minder opgejaagd door andere mensen die toevallig op hetzelfde moment in de badkamer moeten zijn. Niks zo irritant als gebonk op de deur of geschreeuw in de gang!
-Geurkaarsen zorgen voor een serene sfeer en helpen je te ontspannen.
-Muziek in de badkamer helpt je om je terug te trekken in je eigen wereld. Met een Sonos One heb jij in mum van tijd jouw favo deuntjes door de badkamer galmen. Kies wel voor muziek die bij je mood past… je kunt meditatie muziek opzetten voor het ultieme spa gevoel in huis!
Het balkon of de tuin
Verbinding met de natuur kalmeert de mind. Buiten zijn zorgt voor positieve energie en is goed voor lichaam en geest. Als je in het gelukkige bezit van een buitenruimte bent, wil je deze ruimte natuurlijk optimaal benutten. Strijk er neer om ongestoord een kop koffie te drinken of eindig de dag met een wijntje.
-Zorg voor een comfortabele stoel en een tafel.
-Haal stoorzenders weg: denk aan lege bloempotten, plastic, vogelpoep en vieze asbakken.
-In de lente is het tijd voor meer groen in de tuin of op het balkon. Haal op z’n minst een plant om jouw buitenruimte groener te maken.
-Muziek is ook buiten een manier om nog dieper te ontspannen, ik neem altijd mijn Sonos One mee naar buiten maar houd wel rekening met de buren! Die genieten ook van hun ‘me-time’ en hebben geen behoefte aan jouw muziek.