Tóch gaan werken als je ziek bent

Wij verwonderen ons over de manier waarop we tegenwoordig werken en de verschillen tussen werknemers. Laten we voorop stellen dat iedereen streeft naar meer geluk en minder stress op het werk. Iedereen zet zijn beste beentje voor en jezelf ziek melden is daarom voor veel werknemers een drempel. Want wanneer ben je ziek genoeg om thuis te blijven?

Er bestaan eigenlijk twee groepen werknemers. De ene groep mensen meldt zich pas ziek als ze brakend boven de wc hangen. De andere groep blijft thuis met een snotneus.

Braken en diaree

Overgeven en diaree zijn duidelijke signalen dat je ziek bent. Fysiek is het ook helemaal niet handig om in dit geval naar kantoor te gaan. Niemand wil de hele dag op de toiletten vertoeven, zich generend voor de bijkomende geluiden. Terwijl met hoofdpijn de inschatting al moeilijker wordt. Met een paracetemol kom je de dag wel door. Of doe je daar juist niet goed aan?

Ziek melden is een drempel

Jezelf ziek melden is voor veel mensen een drempel. Er zijn werkgevers waar je beloond wordt als je je het hele jaar niet ziek meldt. We hebben het over de verzuimbonus. Dit kan een beloning zijn in geld of in extra vrije tijd maar, wordt je daar nou echt beter van? De beloning is in het leven geroepen om mensen te motiveren om zich niet ziek te melden als het niet nodig is. Alleen is het wel eerlijk voor collega’s die wél – langdurig – ziek worden en zo geen extraatje krijgen? Waar de ene collega zich volstouwt met pijnstillers om te kunnen werken, blijft de ander al thuis met een kater. Er zitten grote verschillen tussen de interne morele kompas van mensen. De een heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en verschijnt zelfs ziek op kantoor terwijl de ander bij het minste of geringste al thuis blijft. Beide gevallen zijn niet verstandig.

In tijden van thuiswerken is ziek melden nóg ingewikkelder

Nu we vaker thuiswerken is het nóg makkelijker om ziek door te werken. Want ja, als je toch al thuis bent, kun je best met hoofdpijn vanuit bed wat mailtjes wegwerken. Stel je had naar kantoor moeten reizen, dan was het een ander verhaal geweest. Dat gaat gewoon niet. Maar in je eigen omgeving, met een wc bij de hand en een kop dampende thee, moet het wel lukken.

Lees ook: thuiswerken? Verwen jezelf met deze lekkernijen

Ziek is ziek

Doorwerken als je ziek bent, is nooit een goed idee. Op de werkvloer is het belangrijk om je grenzen aan te geven, en ziek is ziek. Als je het in het midden laat en toch half aan het werk gaat, weet niemand waar hij of zij aan toe is. Je rust pakken zorgt er bovendien voor dat je je snel weer fit voelt en je je weer helemaal kunt geven op de werkvloer. Ook in tijden van thuiswerken is het belangrijk om rust te pakken als je niet lekker bent. Geef aan het begin van de dag aan dat je niet bereikbaar bent, zet je out of office aan en delegeer eventueel wat belangrijke taken aan collega’s. Zo kom je de dag het beste door en dit is het duidelijkste voor iedereen. Ook voor collega’s. Je kunt beter helemaal ziek zijn dan half aan het werk.