Last van spreekangst? Hier komt het door en dit doe je eraan

Vind jij presenteren verschrikkelijk? Heb je moeite met het goed overbrengen van geniale hersenspinsels? Is een debat voeren je reinste nachtmerrie? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van spreekangst. Dit is niet raar als je je bedenkt dat onderzoekers beweren dat meer dan 75% van de mensen hier last van heeft. Knap lastig is het wel. De meeste mensen worden al nerveus bij het idee dat ze moeten spreken en nemen daarom zelfs de telefoon niet op. Ze sturen liever een e-mail of een appje.

Zonde want ook al vind je spreken doodeng, trilt je stem van de zenuwen en zweet je je de pleuris, iedereen kán spreken. Presenteren en spreken zijn belangrijke vaardigheden die je verder brengen in het leven. Op professioneel én persoonlijk vlak. Je presenteert jezelf namelijk altijd. Op feestjes, op een date, tijdens een sollicitatiegesprek of tijdens een vergadering. Niemand ontspringt de dans.

Spreekangst overwinnen

Wil jij je presentatie-skills verbeteren? Ideeën vol vertrouwen delen en discussies niet uit de weg gaan? Dan is het goed om aan je vertrouwen te werken. Wat mensen angstig maakt is vaak niet het spreken zelf maar een onderliggende angst. Mensen zijn bijvoorbeeld bang om afgewezen of om uitgelachen te worden. Ze zijn bang dat er niemand luistert. Hierdoor voel je je onveilig, krijg je het warm en ga je zweten. Dit heeft te maken met adrenaline waardoor je in een fight-or-flight modus komt.

Weet wat je gaat zeggen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als je precies weet wat je gaat vertellen, is het een handige tool om steekwoorden op papier te zetten. Dit neemt veel onzekerheid weg. Heb vertrouwen dat je weet wat je gaat vertellen en dat je de kennis bezit, dan gaat het spreken soepel en vanzelf.

Trek je niks aan van je innerlijke criticus

Iedereen heeft een stemmetje in zijn of haar hoofd dat altijd gemene dingen zegt. Probeer deze negatieve gedachten te negeren en spreek jezelf toe zoals je iemand anders toe zou spreken. Positief en bemoedigend. Wat kan er mis gaan? Zelfkritiek is vaak alles behalve opbouwend en het maakt je alleen maar onzeker. Negeren is de beste optie!

Bouw je verhaal goed op

Alle goede films, boeken en presentaties worden in het begin beantwoord met de 5 W’s en de H van: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Ieder verhaal wordt al eeuwen opgebouwd met een duidelijk begin, middenstuk en eind. Zo zag Aristoteles het back in the days en zo is het nu nog steeds. Een duidelijke opbouw is niet alleen voor de luisteraar prettig, het is ook voor jezelf fijn om niet van de hak op te tak te vertellen.

Wees niet te streng voor jezelf

We schreven eerder dat je je innerlijke criticus moet negeren, daarbij is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Iedereen heeft faalangst en is bang om te vaak ‘eh’ te zeggen, te stotteren, een rood hoofd te krijgen of hele stukken tekst te vergeten. Eigenlijk zijn deze angsten onnodig want meestal gebeurt het niet. Als het dan toch gebeurt, is het absoluut geen ramp. Jij bent de enige die ’s avonds nog tobt over het feit dat de zinnen niet zo soepel over je lippen rolden.

Blijf jezelf
Speel geen rol voor het publiek. Blijf jezelf en durf authentiek te zijn, dan spreek je mensen écht aan. Wat vind je zelf leuker? Iemand die een braaf een tekst opdraaft of iemand die met passie vertelt.

Blijf ademhalen
Ademhalen is een techniek die lang niet iedereen onder de knie heeft. Het lijkt zo simpel maar, dat is het niet. Zit jouw adem vaak hoog? Dan heb je er baat bij om ademhalingsoefeningen te doen. Dit kan bij speciale coaches maar ook tijdens een yogales wordt er aan je ademhaling gewerkt. Ademtechnieken maken je rustiger, helderder, meer gefocust en relax.