Waarom jij jouw droombaan nooit zult bereiken, en dat is oké

Succes wordt door de meeste mensen gelinkt aan een riant salaris, een netwerk waar je ‘u’ tegen zegt en miljoenen volgers op je Instagram account. Toch is dit one-size-fits-all-model niet reëel voor de meeste mensen. Er zijn namelijk genoeg vakgebieden waarbij de bovengenoemde maatstaven helemaal niet van belang zijn.

Hoogsensitief op de werkvloer, hoe ga je hier mee om?

Iedereen heeft grote dromen, of je nu zangeres wilt worden of modeontwerper. Er is niemand die niet droomt, het verschil zit hem tussen hen die er niks mee doen en hen die daadwerkelijk hun hart volgen. Vooral voor de creatieve geesten die wél hun dromen volgen is dit artikel interessant en een tikkeltje pijnlijk. We gaan het namelijk hebben over het feit dat jouw dromen waarschijnlijk niet uitkomen, en dat is dus helemaal niet erg.

“If not now, when? If not me, who?”

Goeie vraag. Als je niet nú wat met jouw briljante plannen doet, gaat iemand anders ermee aan de haal. Ook al is jouw idee nog zo origineel, je bent niet de enige knappe kop op deze aardbol. Geen enkel idee is uniek, en het bedenken van een goed plan is stukken eenvoudiger dan de uitvoering ervan.

Je zult nooit origineel zijn
Vooral tijdens mijn studie Fashion&Design liep ik heel wat argwanende types tegen het lijf. Op deze opleiding draaide het allemaal om creativiteit. De een beschikt hier meer over dan de ander, maar we deden allemaal ons stinkende best. Toch gebeurde het wel eens – eigenlijk best vaak – dat twee projecten van twee verschillende studenten verrekt veel op elkaar leken. Dan was het oorlog. Want wie had het idee van wie gestolen? Of hebben ze het idee beide van iemand anders afgekeken? You’ll never know.

Je hebt er téveel voor over
Geef maar toe, ook jij hebt een riant salaris, fijne collega’s en veel aanzien voor ogen. Maar dat weegt niet op tegen het najagen van jouw droombaan. Daar wil je werkelijk alles voor doen en hierdoor is de kans stukken groter dat jouw ‘droombaan’ in de realiteit tegenvalt. Waar ben je eigenlijk aan begonnen? Je werkt voor een hongerloon en de arbeidsvoorwaarden zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Voor wat hoort wat begint steeds minder interessant te lijken, en uiteindelijk geef je het op.

“Work until you no longer have to introduce yourself.”

En als je het wel oké vindt om geen cent te verdienen loop je tegen andere zaken aan. Erkenning. Iedere creatieveling heeft op een gegeven moment de behoefte om bevestiging te krijgen. Als artiest wil je shinen. Dit kan je creativiteit flink in de weg staan, want het is niet realistisch om te denken dat all eyes on you zijn. De concurrentie is groot en misschien nog stukken creatiever dan dat jij bent. Voor sommige creatievelingen weer een rede om te stoppen, want onzekerheid speelt een steeds grotere rol in hun carrière. En niet alleen in hun carrière, deze onzekerheid gaat ’s avonds ook mee naar huis. En we weten allemaal dat onzekerheid niet goed samen gaat met creativiteit.

Authenticiteit als drijfveer
Sommige mensen geloven dat ze heel hard van de toren moeten blazen dat ze hun dromen volgen én daarin slagen. Maar daar draait het niet om. Als je wilt zingen, zing dan! En ben je beter met de pen, dan moet je lekker schrijven. Toch zijn we in onze maatschappij niet alleen bezig met creativiteit, maar we voelen een constante druk van buitenaf. Vooral nu iedereen jou kan volgen op Social Media is het van groot belang dat je wel wat nuttigs doet. Juist de kritische blik van een buitenstaander kan jou creativiteit enorm in de weg staan. Want wie bepaalt of jij nuttig bezig bent of niet?

Girlboss: dít verandert er in je lichaam wanneer je je gedraagt als een baas.

Over Social Media gesproken
Social Media is een grote misleidende weerspiegeling van ons leven. Op Instagram of Facebook leeft iedereen z’n dromen, en niet alleen dat, ze kunnen er ook goed van leven. We worden gebombardeerd met foto’s en berichten van ‘het perfecte leven’. En perfect betekent dat je moet uitblinken in wat je doet, dat je iedere dag nuttig bezig bent en creatief, en sociaal. Yeah right. Maar toch doet deze informatie iets met je, het zet je aan het denken. Je gaat op zoek naar dit ‘perfecte leven’ en dat kan zomaar betekenen dat je jouw droom opzij zet. Ik ken genoeg mensen die zich vergelijken met een ander, en daarom ook maar gaan doen wat de ander doet. Terwijl je naar jezelf moet kijken, en naar wat jij doet. Zonder alle poespas van de buitenwereld, ben jij dan happy? Waarschijnlijk wel. Dus waarom zou je de dromen van een ander najagen.