10 tekenen dat je verslaafd aan sporten bent
Vroeger hield je misschien niet eens van sporten, maar nu wil je koste wat kost naar de sportschool om je abs te trainen. Niet gek. Ze zeggen inmiddels dat abs are made in the winter. Maar hoe weet je wanneer sporten langzaam in een verslaving verandert?
- Je luistert niet naar je lichaam. Hiermee bedoel ik dat je je rustdag negeert en ook klachten die op een beginnende blessure kunnen wijzen gewoon negeert.
- Je houdt je voortgang bij en baalt dan ook ontzettend als je jouw blaadje met voortgang vergeten bent of je smartphone batterij het vergeeft het tijdens je training/
- Je bent gefocust op de prestatie die je moet leveren.
- Je zegt vaak sociale bezigheden af zodat je kunt gaan sporten.
- Als je een keer een training mist, ben je gefrustreerd met jezelf.
- Je daagt je lichaam steeds meer uit om een goed gevoel aan het sporten te krijgen. Iets dat je vroeger een stuk sneller kreeg.
- Je draagt praktisch elke dag je sportkleding in plaats van je normale kleding.
- Je besteedt een groot deel van de dag aan sporten.
- Ondanks een blessure sport je door.
- Een dag voelt zinloos als je niet gesport hebt.
Kun je verslaafd raken aan sport?
Over het algemeen wordt sporten gezien als iets gezonds. Een sportverslaving klinkt dan ook een beetje gek.Toch is het mogelijk om verslaafd te raken aan trainen omdat er endorfine vrij kan komen tijdens het sporten. Dit is een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je goed voelt.
Herken je jezelf in bijna alle bovenstaande punten, dan is het verstandig om een keer kritisch naar jezelf te kijken. Sporten zou een middel moeten zijn, geen doel. Natuurlijk als je voor je werk veel sport of personal trainer bent, dan gelden bovenstaande punten niet zo erg. Maar als je sociale evenementen laat schieten om te gaan trainen dan is ’t wijs om misschien een keer een lesje te laten vallen om te socializen.