Afvallen begint bij een gezonde darmflora
De quarantaine kilo’s vliegen eraan maar we willen niets liever dan op gewicht blijven. Daarom beginnen wij de dag met hardlopen, eten we sinds een week gezonder en drinken we een wijntje minder. Toch is dit niet genoeg om écht gewicht kwijt te raken. Afvallen begint namelijk met een gezonde darmflora. De afgelopen jaren hebben wij verschillende orthomoleculaire therapeuten en hormooncoaches om advies gevraagd en het moge duidelijk zijn: je darmen zijn de tweede brein.
Darmen verteren je voeding maar zorgen er ook voor ook dat het lichaam bepaalde vitamines opneemt. Ze hebben een belangrijke functie bij het ondersteunen van je immuunsysteem! Dit komt door de darmbacteriën die je lichaam op een natuurlijke manier beschermen tegen indringers. Wanneer de bacterien in je darmen uit balans zijn heeft dit gevolgen voor je gezondheid. Soms krijg je duidelijke klachten maar je kunt ook sluimerende verschijnselen hebben waar je bijna niks van merkt. Totdat het echt te laat is en je vermoeidheid omslaat in chronische vermoeidheid. Of je somberheid opeens een depressie wordt. Ook wanneer het je maar niet lukt om kilo’s kwijt te raken, kan de oorzaak bij je darmen liggen.
Darmflora uit balans
Een disbalans in de darmflora veroorzaakt buikpijn, eczeem, huidproblemen, gewrichtsklachten, mentale problemen, hormonale problemen, verteringsproblemen en overgewicht. De samenstelling van je darmbacteriën heeft een grote invloed op de manier waarop jouw lichaam eten verwerkt. Wanneer de darmflora niet in orde is, kan het zijn dat je meer calorieën opneemt dan een ander met een gezonde darmflora. Je kunt dan lijnen totdat je een ons weegt, afvallen lukt niet. Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen door verkeerde voeding, suikers of medicijnen is het tijd om hier iets aan te doen.
Eet gevarieerd
Logisch maar waar: het is belangrijk om gevarieerd te eten. Door verschillende voedingsmiddelen te nuttigen, krijg je een grote diversiteit aan goede darmbacteriën binnen.
Eet zo min mogelijk bewerkt
Alles uit pakjes en zakjes vergroot de kans op slechte bacteriën in je darmen. Ook suiker is een boosdoener en de kans op schimmels is vele malen groter als je een zoetekauw bent. Slechte bacteriën leven namelijk van suikers en bewerkte koolhydraten.
Minderen met gluten
Gluten hebben een negatief effect op je darmen, óók als je geen intolerantie hebt. Onderzoeken wijzen uit dat gluten de darmwand kunnen beschadigen waardoor deze meer afvalstoffen doorlaten die zich op deze manier door je lichaam verspreiden. Minderen met gluten is best ingewikkeld maar het kan en er blijven genoeg opties over! Wij hebben een heel gevarieerd weekmenu door de recepten van hormooncoach Ellen Tiben.
Eet gefermenteerde voeding
Doormiddel van gefermenteerd voedsel leg je een stevige basis voor je darmgezondheid. Het is kant en klare probiotica! Eet dus regelmatig zuurkool, kimchi of drink kefir en kombucha.
Niet stressen
Stress is killing voor je gezondheid. Wanneer je veel stress hebt, staat je lichaam in de vluchtstand. Hierdoor worden andere processen in het lichaam on hold gezet. Denk hierbij aan je stofwisseling en de opname van voedingsstoffen. Leven zonder stress is niet altijd mogelijk maar er zijn manieren om stress te verminderen. Wandel, mediteer en plan rustmomenten voor jezelf in.
Neem probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die de darmflora verbeteren. Je kunt ze nemen in de vorm van supplementen maar er zijn ook probiotische voedingsmiddelen.