Zo verklein jij de kans dat je met een ochtendhumeur wakker wordt
Hangt er ’s ochtends vaak een donkere donderwolk boven je hoofd als je wakker wordt? Ben je de eerste paar uur niet te genieten? Hè bah! Zelf ben ik geen ervaringsdeskundige als het om een ochtendhumeur gaat, maar kan me voorstellen dat het retevervelend is als je dag in dag uit met het verkeerde been uit bed stapt. Daarom 6 tips hoe ook jij als een blije wup de dag kan beginnen. Lucky you…er is hoop voor je ochtendhumeur!
Een ochtendhumeur is het effect van een verstoorde hormoonhuishouding net voor je wakey wakey-moment. Het zit ‘m in de aanmaak van cortisol, het gelukshormoon. Als je ’s ochtends niet te genieten bent, betekent dit dat je lichaam nog niet voldoende cortisol heeft aangemaakt. Gaat de wekker, dan denkt de hormoonspiegel dat het nog nacht is. Tsja, je kan mij niet wijsmaken dat iemand daar vrolijk van wordt. Denk ook vooral niet dat jij de enige chagrijn bent, want maar liefst 1 op de 3 Nederlanders heeft issues met de ochtend. Maar goed nieuws, want hoe ouder je bent, hoe minder de kans op een ochtendhumeur wordt.
Tip #1: Voldoende slaap, een must
Een ochtendhumeur is vaak het gevolg van een slaaptekort. En hoe kan je dat beter oplossen, dan elke dag op tijd je warme nestje inkruipen. Hè wat kan het leven toch soms simpel zijn!
Tip #2: Word blij van je wekker
Argh, zelfs het zonnetje in huis kan ’s ochtends lichtelijk geïrriteerd raken door zo’n laaiend irritante wekker. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar overweeg eens om met een ander geluid wakker te worden. Bedenk met welk positief geluid of nummer jij je dag wil beginnen. Echt waar, het gaat je helpen. Sinds vorig jaar word ik bijvoorbeeld door subtiel getril van m’n Fitbit wakker #aanrader.
Tip #3: Good morning sunshine
Daglicht stimuleert de aanmaak van cortisol en zorgt er tegelijkertijd voor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt gestopt. Zorg daarom dat de eerste zonnestralen je slaapkamer kunnen bereiken als je nog slaapt (wie weet wordt je dan zelfs voor je wekker wakker) óf gooi direct die gordijnen open zodra je wakker bent. Ook ’s ochtends ontbijten (in bed, hoe leuk voor de afwisseling) en direct wat drinken (zet eens een glas water op je nachtkastje) geven een signaal aan je lichaam af dat de dag van start is gegaan. Het geeft je bloedsuikerspiegel een boost waar je lichaam na een nacht slaap om staat te springen.
Tip #4: Mindset is key
Dit heb ik bij mezelf regelmatig gemerkt: val ik met een positieve gedachte in slaap, grote kans dat je dan ook een stuk positiever wakker wordt. De moeite waard om het te testen!
Tip #5: Telefoon is gevarenzone
’s Ochtends meteen die telefoon pakken om te kijken wat je de afgelopen uren hebt gemist – FOMO – is een afrader. Al die prikkels kunnen je gemoedstoestand behoorlijk beïnvloeden. Dus gun jezelf (en je hersenen) een moment om rustig wakker te worden zonder al die vragende appjes en picture-perfect posts. Afgesproken?
Tip #6: Voorkom stress
Als je gevoelig bent voor een ochtendhumeur dan zou ik ook zeker in de vroege morgen elk mogelijk stressmoment proberen te voorkomen. Kleding keuzestress? Bedenk je outfit ’s avonds al voor de volgende dag. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, zodat je de dag tegemoet kan lachen!