Tekenen die erop wijzen dat jij een wij-tegen-hen mentaliteit hebt
De laatste tijd rommelt het in de wereld en eigenlijk heeft het dat altijd al gedaan. Op het nieuws zien we in de politiek een enorme wij-tegen-hen mentaliteit naar voren komen. Maar ook in het het ‘normale’ leven speelt dit een rol. Als het om politieke kwesties gaat kan polarisatie voor radicale leiders zorgen. In ons persoonlijke leven brengt het ook niet veel goeds. Waarom zou je mensen met een andere mening kleineren of bekritiseren? Niet iedereen vindt hetzelfde leuk of deelt dezelfde normen en waarden.
Het is onaantrekkelijk, deze wij-tegen-hen mentaliteit. Het zorgt ervoor dat we bekrompen door het leven gaan en heel veel kansen niet zien. We durven dingen niet vanuit een ander perspectief te bekijken, zijn bang voor het onbekende en daar word je schuw van. Dit staat persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg. Want het is niet mogelijk om nieuwe dingen te leren, als je er niet voor open staat. Je bent niet aan het bouwen, maar aan het afbreken. De volgende uitspraken zijn typische voorbeelden van een wij-tegen-hen mentaliteit:
– Hoe kan iemand DAT leuk vinden?
– Hoe kan iemand hem of haar kiezen?
– Ze zijn idioot of stom
– Ik kan niks van hun leren
– Zo ben ik gelukkig niet
– Waarom zou je zoiets doen?
– Dat trek je toch niet aan?
– Wij doen dat soort dingen niet
We zijn toch allemaal gelijk? Je kunt juist veel leren van andere mensen, ideeën en culturen. En eerlijk is eerlijk: iedereen voelt zich wel eens superieur. Maar als je in dit gevoel blijft hangen, heb je iets meer bescheidenheid en empathie nodig. Daar is namelijk niks mis mee.
Lees ook: zou jij naakt poseren om voor gelijkheid uit te komen?