Sorry zeggen: zo heurt het niet

Iedereen doet wel eens iets fout. Kom. Kom. Ontken het maar niet… we zijn mensen en niemand is perfect. Het kan gebeuren dat je iemand kwets of dat iemand in de problemen komt door jouw fout. Is dit het geval, dan moet je sorry zeggen. En niemand heeft gezegd dat je excuses aanbieden makkelijk is.

Een vervelende situatie kan zelfs verergeren als je je verkeerd opstelt. Niemand zit op averechtse resultaten te wachten dus voorkomen is beter dan genezen. Doe dit niet!

Onoprechte excuses
‘Sorry hoor’ klinkt niet als een welgemeend excuus. De manier waarop jij jouw excuses aanbiedt, maakt wel degelijk uit. Wanneer je iets niet meent, houd dan je mond. Sorry zeggen omdat het moet is altijd een slecht idee.

Ontkennen
Ontkenners zijn misschien wel de allerergste. Mensen die doen alsof hun neus bloed! Iedereen weet: eerlijkheid duurt het langst. En als je niet eerlijk bent, dan sta jij bekend als een onoprecht persoon. Terecht! Vinden wij… mensen die constant in de verdediging schieten zijn gruwelijk irritant.

Overdrijven is ook een kunst
In plaats van ontkennen zijn sommige mensen beter in overdrijven. Ze maken een hele show van hun excuses en daardoor draait het in the end wéér om die persoon. Drie keer sorry zeggen wordt irritant, het is vragen om bevestiging voor jouw ‘goede’ gedrag. Daar zit een ander echt niet op te wachten.

Afgerafelde excuses
Tussen neus en lippen door sorry zeggen is niet de manier. Lekker makkelijk. Maar niet oprecht en al helemaal niet eerlijk naar de persoon in kwestie. Wie weet is het laatste woord over jouw gedrag nog niet gesproken en dan is het lullig al jij niet eens de tijd neemt om in gesprek te gaan. Sorry zeggen doe je om de lucht te klaren en een half excuus is geen excuus.