Waarom smullen mensen van reality tv? Een psycholoog legt uit

Opbloeiende liefdes, heftige ruzies en gekke uitspraken. We smullen van programma’s als B&B Vol Liefde, Boer zoekt vrouw, The Bachelor en Temptation Island. Het zijn kijkcijferkanonnen. Reality tv is verslavend en daar is een psychologische verklaring voor.

Want waarom boeien beelden van vreemdgaande stelletjes en ongemakkelijke situaties ons zo? Wat zegt dat eigenlijk over ons? Komt dit omdat we iets missen in ons eigen leven? Of is het puur leedvermaak.

Pure ontspanning

Volgens psychologen kijken we vooral tv voor ontspanning. Na een dag hard werken, wil je vooral helemaal niks. Even ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven. En daarvoor is een reality show natuurlijk perfect.

Jezelf onderdompelen in een ander leven

Miljoenen mensen dompelen zich dus dagelijks of wekelijks onder in het leven van anderen. Ze bingen zich suf en dat komt niet alleen door alle drama, ook de romantische allure van de unieke plekken trekt ze aan. Denk aan de luxe villa van De Bachelorette tot de landelijke boerderijen in Boer zoekt Vrouw.

Er zijn mensen die zelfs een vakantie boeken op een van deze bestemmingen. Puur en alleen omdat ze het op tv hebben gezien.

Natuurlijk lonken de zonnige stranden, luxe stadsbestemmingen en charmante locaties op het platteland. Alleen waarom willen we précies die plekken bezoeken waar reality sterren ook hebben geslapen?

Het leven romantiseren

Volgens relatietherapeut Aubrey Thomas in Tel Aviv is het heel makkelijk om op vakantie verliefd te worden. “Het is een combinatie van gemoedstoestand en chemie. Vakantie is vrije tijd. Je hebt bent helemaal weg dagelijkse verplichtingen of zorgen. De zon en de zee verlagen het stressniveau, en het dopamine-niveau stijgt.” deelt ze op Express VPN.

Ook koppels profiteren van stressvrije dagen in de zon. Je voelt je weer even net zo verliefd als in het begin van de relatie. De romantische plekken zorgen voor maximaal escapisme. Zeker als het afgelegen plekken zijn, waan je je in een andere wereld. Weg van je zorgen.

Empathie

Als we kijken naar reality-tv, schamen we ons daar voor. We zullen nooit openlijk toegeven dat we smullen van leedvermaak. Want wanneer iemand op tv vreemdgaat, voel je plaatsvervangende spanning of schaamte. Deze emoties geven je het gevoel dat je leeft.

Je krijgt empathie voor reality sterren en eigenlijk is dat hartstikke normaal en niks om je voor te schamen. Toch heerst er een taboe op het kijken van reality-tv.

Behoefte aan drama

Volgens psycholoog Steven Reiss hebben mensen behoefte aan drama. Dat valt niet te ontkennen.  En hij voegt daar nog een confronterend detail aan toe. We zouden meer behoefte hebben aan drama op televisie als we geen diepe connectie voelen in het ‘echte’ leven. Best treurig.

Ervaringen opdoen

Gelukkig kijken we niet alleen maar voor drama. Volgens media psycholoog Dr. Carole Lieberman zijn we verzot op reality tv omdat we op deze manier dingen meemaken vanaf de bank. Door ons empatisch vermogen zijn we in staat om ons heel goed te verplaatsen in een ander. Daardoor lijkt het net alsof je ervaringen deelt, veilig vanaf de bank. Want jij zit immers niet op een afgelegen eiland in een dikke villa. Al is dat laatste zeker wel een optie.

Want zowel in Nederland, als in het buitenland, kun je gewoon een nachtje boeken in de villa van The Bachelorette of in een B&B van het programma B&B Vol Liefde. Het grootste probleem om je écht onder te dompelen in het leven van je favoriete reality show is de populariteit. De meeste plekken zijn ALTIJD volgeboekt.