De kunst van het afleren: hoe weten we of iets klopt of niet?
In zijn book Walden, schreef Henry David Thoreau: “Every generation laughs at the old fashions, but follows religiously the new.” Hoe simpel kan het zijn? Om klakkeloos aan te nemen dat hetgeen wat je nu weet de waarheid is? Waarom is onze generatie gezegend met de beste kennis en de vorige generatie niet? In het licht van de oneindige stroom van advertenties die we in de media zien, is het niet zo moeilijk om te begrijpen dat generatie na generatie een hele andere kijk op de wereld heeft.
De omstandigheden in de wereld veranderen maar de oude waarheid blijft ergens ook bestaan. Onze generatie heeft heus niet opeens het licht gezien. Er zijn genoeg dingen die we niet klakkeloos aan moeten nemen. Alleen is het brein vaak voorgeprogrammeerd om dit wel te doen. Vrienden, de media… het zijn allemaal invloeden van buitenaf die meer met je brein doen dan je zelf door hebt. In zijn boek Walden heeft Henry het ook over de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid waarin hij bijvoorbeeld weigert om belasting te betalen. Want wie heeft deze regel verzonnen? Het is ook maar het gedachtespinsel van een persoon geweest, omgezet in woorden. Sommige woorden wegen zwaarder dan andere en soms zijn gewoontes en patronen zo ingesleten dat reflectie en bezinning geen overbodige luxe zijn.
Is nu beter dan vroeger?
Leven we nu met alle kennis die we vandaag de dag hebben in een betere samenleving dan honderd jaar geleden? Er zullen vast en zeker een hele hoop dingen ‘beter’ gaan en met alle kennis die we nu hebben is er vooruitgang. Denk aan de nieuwe peukloze generatie die zich wel drie keer bedenkt voordat ze een sigaret aansteken maar is die XTC-pil die ze klakkeloos naar binnen mikken beter?
Om nog maar niet te spreken over de liters alcohol die de babyboomers wegwerken. Alsof dat allemaal puik is! Ik sta er niet van te kijken als er op elke fles wijn over tien jaar een sticker zit met daarop een verschrompelde lever of een verwarde man. Dat sigaretten slecht zijn is in deze tijd de waarheid en over tien jaar is het waarschijnlijk alcohol. In feite is er ‘niks nieuws onder de zon’. De omstandigheden in de wereld veranderen maar uiteindelijk blijven mensen hetzelfde doen. Naast een hele boel waarheden worden we namelijk ook ondergedompeld met schreeuwerige onwaarheden zoals het beeld van het ideale lichaam. Zeker met Social Media wordt er een onrealistisch beeld geschetst van hoe de vrouw moet zijn. Wat voor een #killerbody ze na moet jagen. Dat ze een carrière moet najagen in plaats van thuis voor de kinderen te zorgen. Wie zegt dat dit beter is?
Het afleren ingesleten patronen
Als we willen leven volgens de waarheid en de trends van deze tijd aan ons voorbij willen laten gaan, dan moeten we veel wijsheden die de wereld ons aanleert afleren. Om dit te doen moet je jezelf tijd geven om uit te vinden waar je voor staat. Waar geloof jij in? Op welke authentieke manier sta jij in deze wereld? Om jouw eigen kijk op de wereld te verdiepen, begin je bij interacties. Misschien ben je het oneens met je moeder, een vriendin of collega. Vaak zijn meningen anders dan die van jou maar probeer met een open mind te luisteren. Oordeel niet en daardoor stel je jezelf in staat om nieuwe, misschien wel waardere perspectieven te vergaren.
Niemand van ons heeft alle antwoorden. Hoe ouder we worden, hoe meer we leren over onszelf en over de wereld om ons heen. Laten we hopen dat we groeien, dat geloof en gedrag vanuit jezelf moet komen. Vergeet de wijsheid van de wereld om je heen en leer dat alleen je innerlijke waarheid je rijker maakt.