Herkenbaar: toen we nog écht moesten bellen
Er was eens: een tijd dat we onze telefoons nog hard nodig hadden. Mobiele telefoons bestonden niet of nauwelijks en berichten versturen deden we niet. De enige manier om iemand te snel te bereiken was met de vaste telefoon. Iedereen geboren in de jaren 80 heeft dit sowieso nog meegemaakt:
Je kende alle telefoonnummers uit je hoofd
Nu kom je niet verder dan 06-eh? Zelfs het nummer van je liefje ken je niet meer uit je hoofd. Waar de die tijd dat we nog 10 cijfers konden uithouden?
Bellen dat je bent gearriveerd op je vakantiebestemming
Het thuisfront laten weten dat je veilig op je bestemming bent behoort ook tot de verleden tijd. Althans, we appen of bellen nog steeds maar staan niet uren in de rij voor de campingtelefoon.
De draaischijf
Geen knoppen maar een cirkel waarbij je het telefoonnummer nog moest draaien!
Mag de TV zachter?
Zodra de telefoon gaat holt iedereen richting de telefoon. Maar er wordt niet opgenomen voordat het volume van de televisie een tandje lager staat. Ssst.. ik ben aan het bellen!
Iedereen kon meegenieten
Bij de meeste gezinnen stond de telefoon lekker centraal: in de huiskamer. Draadloos waren ze niet dus privacy had je ook niet. Je ouders, broer en zus konden meeluisteren met je gesprekken maar andersom wist jij ook wat de rest van jouw familie aan de telefoon besprak.
Waar is die telefooncel als je hem nodig hebt?
Dus voor echte privé gesprekken zocht jij een telefooncel op. Er zijn heel wat geheimen in het glazen hok besproken. Kost wat maar dan heb je ook echt kwalitatieve gesprekken.
Telefoonkaarten kopen
Voor in de telefooncel. Geld op? Dan werd de verbinding logischerwijs verbroken.
Een torenhoge telefoonrekening
Er was een tijd dat we elkaar nog veel te vertellen hadden, althans dat moest wel met die torenhoge telefoonrekeningen. Oh en ondertussen werden we niet afgeleid want de telefoon kon nergens mee naartoe.
Aanbellen om een telefoon te gebruiken
Autopech? Dan bel je toch even ergens aan. Niemand stond raar te kijken als jij vroeg of je even mocht bellen.
Snel naar huis omdat je een telefoontje verwacht
Ja, je hebt afgesproken om te bellen. Dan moet je ook zorgen dat je thuis bent! Al helemaal als je een telefoontje van je vriendje of vriendinnetje verwachte, want het zou toch eens gebeuren dat je ouders opnamen.
En toen was er de draagbare telefoon
YAY! Wat een verschil! De draadloze telefoon zorgde voor een nóg hogere telefoonrekening. Want nu kon jij ook op je slaapkamer urenlang babbelen met je beste vriendin.
Ik ben er even niet
Onbereikbaar zijn is heerlijk en verleden tijd.