Generatie: we putten onszelf uit en gaan oververmoeid op vakantie

Ik hoor het overal om mij heen: jonge vrouwen die ziek worden op vakantie of die tijdens de feestdagen kotsend boven de plee hebben gehangen. Hoort erbij! Roepen ze doodleuk terwijl ze allang blij zijn dat ze na de vrije dagen weer aan de bak kunnen. Zelf ben ik ook guilty. In Afrika heb ik een aantal dagen in bed doorgebracht. Moe. Ziek. Misselijk. HOE DAN?

Oververmoeid en uitgeput hunkeren we naar vrije dagen maar als het eenmaal zover is, willen we nog maar één ding: niks. Cultuur snuiven? Boeit niet zo. Wijntjes drinken? Hé bah, die drinken we het hele jaar door al zoveel. Een bed. Daar heb je pas behoefte aan! Of dit nu een luchtbed, strandbed of giga comfi hotelbed is maakt eigenlijk niet zoveel uit. Als we maar kunnen tukken. Hoe komt het dat we massaal behoefte hebben aan totale rust?

1. JA ligt op het puntje van jouw tong
Veel ambitieuze vrouwen zijn bang om nee te zeggen. Ze zeggen JA tegen iedere opdracht die ze krijgen aangeboden, hanteren uitdagende deadlines en trekken een sprintje om deze te halen. Zelfs nét voor de vakantie wil je nog even dit en nog even dat! Vol gas! Dan red je het op het nippertje…

2. Fysieke klachten worden genegeerd
Kopfschmerzen? Dan pak je een paracetemolletje? Menstruatiepijn? Aleve is de bom! Nek en rugpijn? Dan blijf je toch lekker stug doorwerken? Denk maar niet dat deze kwaaltjes vanzelf over gaan! Je moet NU zorgen dat je rust pakt in plaatst van klacht op klacht stapelen.

3. Last-minute planning
Tegenwoordig plan je een vakantie heel anders dan vroeger het geval was. Met een klik op de muis boek je een ticket en na een kleine voorselectie boek jij digitaal jouw hotel. Ideaal natuurlijk dat je één klik verwijderd bent van jouw vakantie maar omdat je de voorbereidingen met een korreltje zout neemt, ben jij tot moment van vertrek ontiegelijk onrustig.

4. Muizenslaapjes
Iedere dag kom jij uren tekort. Daarom ga je langer door… slapen is zonde van de tijd. En als je op bed ligt, kun je toch niet slapen omdat het hoofd vol zit met to-do’s. Slapen doe je op vakantie wel!

5. Koffers pakken gebeurt op het laatste moment
Soms zelfs op de ochtend van vertrek. Je gooit het een en ander in jouw spiksplinternieuwe reismaat en als je iets vergeet, koop je dat toch gewoon op de bestemming?

6. Jouw smartphone vergeet je in ieder geval niet
Als er één ding niet vergeten wordt, is het je smartphone. Je bent versmolten met het ding en checkt op vakantie om de vijf minuten of je iets mist van het thuisfront. Voor degene die minder geïnteresseerd zijn in het leven thuis, is de camera wellicht interessanter? De reis wordt bekeken door de lens van jouw smartphone en foto’s worden vervolgens driftig gepost. Dan hoef je dat later niet meer te doen…

7. Als je thuis komt heb je het toch al zo druk
Zondag kom je thuis en maandag begin je met werken. De was doe je eh… zondagnacht? Kannie anders! Maandagavond heb je een borrel op de planning staan met je bestie en dinsdag moet je ook na het werk meteen door. Woensdag wil je weer eens naar de yoga en wat had je donderdag ook alweer? Oja! Een borrel met collega’s. In het weekend is het hoogtijd dat je naar je ouders en schoonouders rijdt om over de bijzondere reis te vertellen.

Lees ook: dit is hoe Annemarie bewustzijn in haar leven verweeft.