Dit gebeurt er als je je plas te lang ophoudt

Iedereen heeft wel eens last van plas uitstelgedrag. Je bent keihard aan het werk en MOET nog even iets afmaken, je bent onderweg en kunt niet of er is een spannende film op de buis. Hoe dan ook, je gaat niet.

Uitstellen kan geen kwaad, toch? Volgens Lauren Streitcher, professor Gynaecologie, heeft het ophouden van je plas consequenties en eigenlijk zou je om de zes uur je blaas moeten legen. Maar wat gebeurt er als je dat dus niet doet? Ontploft ‘ie dan? Of heb je een verhoogd risico op ziektes? ‘Niet meteen’ zegt Streicher. Ze legt haarfijn uit waarom je je plas wél moet laten klateren als de natuur aangeeft dat je ‘moet’.

Overactieve bekkenbodemspieren
Je blaas is klein maar rekbaar want er past ongeveer 400 ml in. Dan heb je echt een volle blaas en moet je nodig naar de wc. Zelfs bij 150ml vocht kan het zijn dat je al voelt dat je moet plassen. Nog niet zo nodig maar uiteindelijk moet je ECHT! Als er een liter plas in je blaas zit kan deze zelfs knappen, zover komt het gelukkig bijna nooit. Wanneer je je plas ophoudt span je de spier van je urinebuis aan, deze is onderdeel van je bekkenbodemspieren. Deze spieren geven steun aan je blaas maar als je je plas té lang ophoudt kan het zijn dat de bekkenbodemspieren overactief raken, waardoor je ze niet meer kunt ontspannen.

Nog meer plasleed
Overactieve bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat plassen moeilijker gaat. Bij ieder toiletbezoek plas je kleine beetjes en je blaas voelt pijnlijk aan. Ook kan het elastische weefsel in de blaas beschadigen, dit vergroot het risico op verschillende urineweginfecties.

Lees ook: waarom krijgen oude mensen een andere stem?