AWA by Magnum empowert vrouwen die helemaal niks hebben écht

Liefdadigheid, het is een breed begrip, maar wanneer kun je écht iets betekenen voor een ander? Om dat uit te zoeken, ging ik op avontuur met Magnum naar de Ivoorkust waar ze het AWA by Magnum programma hebben gelanceerd. Een initiatief waarbij ze vrouwen in de cacaoboerengemeenschappen (waar de chocolade van de lekkerste ijsjes vandaan komen) ondersteunen om zelfstandig te worden.

Het is zondag heel vroeg als ik in het vliegtuig stap om met eigen ogen te zien wat de impact van het AWA by Magnum initiatief inhoudt en op welke manier vrouwen in de Ivoorkust profiteren van dit programma. Omdat de oogst van cacao maar twee keer per jaar plaatsvindt, hebben de mensen de rest van het jaar geen inkomsten.

In Afrika is het op veel plekken erg moeilijk om een nieuwe manier van inkomsten genereren te ontdekken. Het AWA initiatief helpt vrouwen om een start te maken.

afrika awa by magnum

Vrouwen economisch sterker maken

Het doel van het AWA project is om vrouwen te empoweren. In 2025 willen ze 5.000 vrouwen in cacaoboerengemeenschappen sociaal en economisch sterker maken. Dit heeft niet alleen impact op de vrouwen, maar op de hele samenleving. Vooral de kinderen, een nieuwe generatie, gaan profiteren van dit initiatief en krijgen meer kansen in de toekomst.

Waarom geld geven niet genoeg is

Natuurlijk is financiële ondersteuning belangrijk, maar aanvullende training is hierbij onmisbaar. Vrouwen in verschillende cacaoboerengemeenschappen zijn vaak opgegroeid zonder iets. Ze werken op het platteland en zijn vaak ongeschoold, kunnen niet lezen en zijn geheel afhankelijk van de man.

Wanneer je deze vrouwen geld zou geven, maar geen begeleiding, dan komt het geld niet goed terecht. Om écht impact te maken heeft Magnum daarom de handen ineen geslagen met CARE en 100Weeks, waarbij het VSLA project (Village Savings and Loans Association) centraal staat.

awa magnum

VSLA

Om dit beter te begrijpen, zal ik kort uitleggen wat dit inhoudt. VSLA biedt vrouwen een platform om samen te komen, krachten te bundelen en om deel te nemen aan een gezamenlijk spaarinitiatief. Hierdoor krijgen vrouwen de controle over financiën, voelen ze zich zekerder en hebben ze altijd geld achter de hand, een sociaal vangnet. Hierdoor zijn vrouwen in staat om te investeren in zichzelf en in een kleine onderneming.

Op welke manier worden de vrouwen zelfstandig ondernemer

Ik vraag me af: ‘wat vinden de vrouwen uit Ivoriaanse community’s écht van dit initiatief?’ Om dit uit te zoeken, ging ik in gesprek met verschillende vrouwen die onderdeel uitmaken van het project.

Rebecca Zoro

Rebecca Zoro, een Ivoriaanse designer en echte power woman, speelt een belangrijke rol in het empowerment programma voor Ivoriaanse vrouwen. We bezochten haar in haar atelier en gingen in gesprek over haar rol in de communities.

Voor Rebecca is het Awa by Magnum project een grote passie, want als meisje dat opgroeide in een van de cacaoboerengemeenschappen in de Ivoorkust, is dit een initiatief nauw aan het hart. Ze kent de levenswijze, struggles en behoeften van de vrouwen in communities als geen ander.

Het is bewonderingswaardig te noemen hoe de relatief jonge designer zichzelf heeft ontworstelt aan deze levenswijze. Want als designer naam maken en brood verdienen, is overal op de wereld lastig, laat staan in de Ivoorkust! Als je opgroeit met niks. Wanneer er dan een moment komt dat Beyonce wegloopt met jouw ontwerpen, dan mag je trots zijn.

En trots is Rebecca zeker. In 2015 starte ze haar merk Yhebe Designs. Ze begon met slecht één naaimachine met de gedachten: ‘als je klein begint, heb je niks te verliezen’.

rebecca zoro

Zeer terecht is ze een voorbeeld voor vrouwen uit de communities. Want ook deze vrouwen beschikken over unieke artistieke talenten en veel creativiteit. Toen Rebecca hoorde dat ze deze vrouwen mocht helpen was ze super gemotiveerd. ‘We moeten ons best doen om alle vrouwen in de wereld te helpen om autonoom te zijn’ deelt ze in een gesprek. ‘Onafhankelijkheid en zelfstandigheid zorgen ervoor dat vrouwen beter voor zichzelf en het gezin kunnen zorgen. Ze krijgen meer grip op hun eigen leven en het maakt ze sterker.’ Dit deelt ook Kouakou Ama Antoinette met mij tijdens een gesprek in haar woonplaats Manzanouan.

Kouakou Ama Antoinette

 

Kouakou Ama Antoinette is dertig jaar en moeder van vier kinderen. Ze is lid van VSLA Dedi in N’Djorekro-Agni. N’Djorekro-Agni is een groep vrouwen van het COOPAAPROMAN cooperative. Als jonge bruid (ze trouwde in 2017) en moeder van destijds twee kinderen, was het moeilijk voor Kouakou en haar man om rond te komen. Al helemaal in de stad. Daarom besloten ze om terug te gaan naar het platte land waar een nieuw leven zich ontvouwde. Dit was niet per se een leuk leven want ze moest alles opnieuw opbouwen en hard werken met twee jonge kinderen terwijl ze zwanger was. Er bestaat niet zoiets als zwangerschapsverlof, en als moeder kan ik mij niet voorstellen om meteen weer aan het werk te gaan.

Toen ik vroeg wat haar meisjesdromen waren, deelde ze dat ze al jong onderneemster wilde worden. Een business woman dus! Alleen had ze nooit durven dromen dat dit voor haar was weggelegd. Op een ochtend, kwam er iemand langs die haar 5000 CFA aanbood. Geld om te investeren in een kleine onderneming. Omdat ze altijd al brood bakte, besloot ze om dit uit te breiden naar een heuse zaak. Ze was vastbesloten om niet te falen en haar brood werd populair. Ze had meer ruimte nodig en daarvoor kwam haar spaargeld goed van pas. Echter was dit niet genoeg, maar door het VSLA initiatief in haar dorp, was er een mogelijkheid om 300,000 CFA te lenen. Inmiddels heeft ze een heuse winkel, werkt haar man mee en durft ze te dromen voor een betere toekomst voor haar kinderen. Wie weet wel ergens anders op de wereld. Dat is haar droom.

Potten bakken

In Nederland is het ook steeds populairder: potten bakken. Odette Yah, moeder van vijf kinderen, werkt al jaren in deze business. Naast haar eigen vijf kinderen, heeft ze twaalf adoptiekinderen waar ze voor zorgt.

Toen CARE zich mengde in de CANWORI cooperative community, werd pottenbakkerij steeds professioneler. Inmiddels werken er dertig (!) vrouwen in dit bedrijf, allemaal vrouwen van cacaoboeren. Door de inkomsten die ze genereren in de pottenbakkerij, zijn ze in staat om de familie te onderhouden. Zo gaan de kinderen naar school en ligt deze last niet alleen op de schouders van de mannen. Deze worden daardoor ook een stuk relaxter.

awa by magnum

Het enige probleem waar Odette nu mee dealt, is de ruimte. Het bedrijf groeit, dus er is meer opslag nodig.

Vrouwelijk leiderschap is niet vanzelfsprekend, zéker niet in landen als Afrika. Gelukkig zijn er initiatieven die het aanmoedigen, vrouwen ondersteunen en beschermen. Zonder AWA by Magnum, het 100week programma en de CARE trainingen had de toekomst er voor deze vrouwen in ieder geval heel anders uit gezien.

 

We moeten ons best doen om alle vrouwen in de wereld te helpen autonoom te zijn