De parels van Venetië

Venetië is één van de drukst bezochte steden van Italië. De unieke ligging van de oude stad, op eilanden in een lagune, maakt dat mensen van over de hele wereld Venetië óóit willen zien. Dit zorgt ervoor dat je er de kont niet kunt keren en mede daardoor hebben wij een bezoek naar Venetië alsmaar uitgesteld. Tot nu. Na Covid is het toerisme weer op gang gekomen maar de enorme stroom toeristen blijft uit. Wij hebben locals horen zeggen dat het er nog nooit zo gemoedelijk was. Er is genoeg volk, dat zeker! Er zijn alleen geen ellenlange rijen, je schuifelt niet hutjemutje door de straten en je kunt spontaan ergens een terrasje pakken.

De beste tijd om naar Venetië te reizen is simpelweg nu. Vooral de maanden maart, april en oktober en november zijn rustiger. Het is wel een gokje of je gedurende deze maanden op het terras kan neerstrijken, al is het met dertig graden wat ons betreft nog minder goed toeven. Je zweet dan letterlijk en figuurlijk Venetië uit. De warmte blijft in een stad als Venetië goed hangen en het kan hierdoor tijdens de zomermaanden ook minder fris ruiken.

De Venetiaanse keuken

De Italiaanse keuken is goddelijk en in Venetië kun je behoorlijk goed eten. Vermijd de toeristenmenu’s maar ga voor authentieke plekken waar je de Venetiaanse keuken proeft. Reserveren bij goede restaurants is een must. Bedenk vooraf waar je wilt eten.

Ristorante Osteria Da Fiore *

Ristorante Osteria Da Fiore heeft een michelin ster dankzij chef Mara Martin en is favoriet in de stad. Je proeft er de authentieke Venetiaanse keuken en zit aangenaam in een klassieke, sjieke ambiance. Op de kaart vind je veel visgerechten, er is een sommelier die je helpt om een passende wijn te kiezen en wij hebben à la carte gedineerd. De gebakken oesters en tot in perfectie bereide soft-shell krab zijn de twee signature dishes mocht je deze willen bestellen. In Venetië is alles duur maar de prijzen hier zijn, voor een restaurant als deze, zéér schappelijk.

Osteria Enoteca Ai Artisti 

Een intiem Italiaans restaurant met maar een paar tafels, Osteria Enoteca Ai Artisti zit vaak propvol en daarom moet je reserveren.  En dat wil je. De zaak is gemoedelijk en het eten overtreft alle verwachtingen! Voor een wijntje betaal je een normaal bedrag, wat uniek is in Venetië, want je wordt overal getild. Het enige nadeel is dat je niet urenlang je eten op kunt zitten peuzelen want ze werken in shifts.

Quadrino 

Quadrino is onderdeel van de Alajmo groep waar wij eerder, in Parijs, al eens aten. Dat was goed. In Venetië hebben wij daarom én bij Quadri * en bij Quadrino gereserveerd. Die eerste, Ristorante Quadri met een Michelin ster zou ik echt niet aanraden. Het eten was matig, de bediening rommelig en het was ongelofelijk duur. Alleen over het uitzicht op het San Marco plein en het knappe interieur zijn we te spreken! Misschien hadden we pech, kan, maar het blijft aan de prijs en als je voor het interieur gaat, kun je net zo goed bij Quadrino aanschuiven, de goedkopere versie van Quadri in hetzelfde gebouw. In dit restaurant heeft designer Philippe Starck eveneens prachtig werk afgeleverd, het interieur is nog smaakvoller dan het eten! Bij Quadrino eet je overigens lekker en zijn de prijzen ietwat normaler. Ook prima voor lunch.

quadri philippe stark

Bar All’Arco

Extreem lekkere cichetti, goede wijn, aardige bediening en een typisch Venetiaans sfeertje. Bar All’Arco is maar tot drie uur in de middag geopend en het hangt er met de benen buiten maar, deze plek wil je niet missen.

Oro restaurant

Oro is het Restaurant van het Belmond Cipriani hotel in Venetië. Een unieke plek mét Michelin ster en je eet er zalig. Met slechts vijf tafels ervaar je een intiem diner waarbij de chef je verrast met exclusief culinair menu met alleen maar verse producten.

Harry’s Bar

Bij Harry’s bar moet je wezen voor een Bellini cocktail omdat dit drankje hier is ontstaan. Het drankje, prosecco met perzik, wordt geserveerd in een ieniemienie glaasje en kost €22. Wij zouden er dan ook geen twee van bestellen maar voor ervaring is dat ene glas wel de moeite waard. Drink je Bellini cocktail aan de bar en bestel er wat cichetti bij. De kleine bar die in 1931 geopend werd door Giuseppe Cipriani, heeft door de jaren heen heel wat bekende gasten ontvangen. Van schrijvers tot artiesten. Katherine Hepburn, Peggy Guggenheim en Ernest Hemingway gingen je voor.

harrys bar

Vino Vero

In een rustig gelegen deel van Venetië vind je Vino Vero, een heuse wijnbar. Wanneer je arriveert zie je meteen de boodschap “No spritz; we love wine! Een Aperolletje vind je hier dan ook niet op de kaart. Wat ze wel hebben? Een hele uitgebreide wijnkaart met wijnen die je per glas of fles kunt bestellen.

Il Paradiso Perduto

Il Paradiso Perduto (Het Verloren Paradijs) is een traditonele osteria met typische Venetiaanse gerechten. Wij hebben er niet gegeten omdat het vol zat en dat wil wat zeggen! Vanaf een afstandje zag het eten op de borden er echt verrukkelijk uit en de sfeer is gemoedelijk.

Slapen in Venetië

Venetië telt enorm veel luxueuze hotels en in de stad slapen kost een paar duiten. Je waant je in een andere wereld zodra je een van de rijk gedecoreerde hotels binnenstapt. Spiegels, schilderijen, antiek meubilair en veel velour. Je kijkt er je ogen uit en voelt je een heuse royal.

The Gritty Palace

Mooiste hotel? Absoluut The Gritti Palace. Aan het begin van de twintigste eeuw was The Gritti Palace de favoriete bestemming van tal van beroemdheden: Ernest Hemingway beschreef het ooit als “het beste Hotel in een stad, gevuld met zoveel meer schitterende hotels”. Aan de muren hangen schilderijen van beroemde gasten die er verbleven. Elizabeth Taylor, de prins en prinses van Wales en Al Pacino sliepen er ook. Geen zin om een fortuin aan een bed te spenderen? Ga er dan zeker een drankje doen in de bar! Zo proef je toch de sfeer van dit schitterende hotel. Bekijk of boek het hotel hier! 

gritti palace

Hotel Danieli 

Voor wie wil baden in luxe is hotel Danieli ook een fijne optie. Dit prachtige hotel heeft alleen maar grote kamers en hangt vol tierlantijntjes.

Bekijk of boek het hotel hier!

Hotel Ai Reali

Hotel Ai Reali  heeft vier sterren en behoort tot de Small Luxury Hotels of the World. In dit hotel vind je een spa en moderne, elegante kamers.

Bekijk of boek het hotel hier!

Verardo Residenza D’epoca 

Dit boetiekhotel in 16e-eeuws palazzo is zeer centraal gelegen, heeft mooie kamers in Venetiaanse stijl en is betaalbaar. Een verborgen parel!

Bekijk of boek het hotel hier!

Meemaken

Gondel

Extreem toeristisch. Best prijzig. Een toer in de gondel, is dat nou echt nodig? Ja! De gondel is een beroemde en traditionele Venetiaanse boot en een eeuwenoud vervoersmiddel. Venetië is een stad op het water en veel plekken zijn alleen met een boot te bereiken. Er rijden geen auto’s en zelfs de ambulance gaat over het water. Wanneer je je laat verleiden om met een gondel mee te gaan, zie je Venetië niet alleen van een hele andere kant, de gondeliers weten ook heel veel te vertellen over de stad. Het is nog niet zo makkelijk om een gondelier te worden en wist je dat er momenteel maar één vrouw is die op een gondel rondvaart?

Peggy Guggenheim Collection

De Peggy Guggenheim Collection bezoeken is een must als je in Venetië bent. Dit museum voor moderne kunst is ondergebracht in het Palazzo Venier dei Leoni, dichtbij het Canal Grande en je kunt er wandelend komen. De taxi boten die richting het museum varen vragen enorm hoge bedragen voor een boottochtje van nog geen vijf minuten. Wij betaalde vijftig euro en toen we bij het museum kwamen, bleek het vol! Wil je zeker zijn van een dagje kunst kijken? Dan moet je online reserveren. Peggy Guggenheim was een welgestelde Amerikaanse die vanaf 1920 in Parijs veel kunstenaars leerde kennen en die kunstenaars van wie ze kunstwerken verzamelde ook financieel ondersteunde. Haar collectie is indrukwekkend en het palazzo werd na haar dood opengesteld voor het publiek als museum.

Fondazione Prada

Net als de ontwerpen van het Italiaanse modemerk, zijn de werken in het museum van Prada hedendaags, vernieuwend en sterk. Het glorieuze gebouw in de wijk Santa Croce is het Venetiaanse hoofdkantoor van Fondazione Prada. Er is geen permanente collectie maar tijdens de biënnale (van mei tot november) worden er werken van verschillende kunstenaars tentoongesteld. Op de website van Fondazione Prada vind je informatie over de openingstijden. Altijd handig om even te checken want ze zijn niet altijd open!
Murano 
Murano is misschien wel het beroemdste eiland van de Venetiaanse lagune en staat bekend om zijn glas. Bijna nergens ter wereld is het maken van glas tot zo’n kunst verheven als in Murano. In 1291 werden glasmakers uit Venetië weggejaagd omdat het glasblazen in de stad te gevaarlijk zou zijn. Dit had alles te maken met de vele branden die ontstonden en met de houten huizen was dat een groot probleem. In Murano was het veiliger voor glaskunstenaars om hun gang te gaan en het lijkt in alles op Venetië. Je bereikt Murano met het openbaar vervoer of een taxi boot. Vraag bij je hotel of er een ‘gratis’ boot gaat, als je ook een fabriek wilt bezoeken. Je betaald in dit geval niks voor de overtocht omdat ze hopen dat je glas koopt. Glas kopen in Murano is overigens extreem prijzig! Wij hebben ooit glazen via Etsy besteld en deze zijn online goedkoper dan op het eiland zelf. Ook Marktplaats staat vol met het mooiste Murano glas.