De hele dag zitten is superslecht voor je gezondheid

Zit jij de hele dag achter een bureau te bikkelen? Heel goed! Alleen niet voor je gezondheid. Als jij de hele dag op je achterwerk bivakkeert, loop je meer risico op lichamelijke ongemakken en kwalen. Zelfs op de lange termijn heeft veel zitten, zonder looppauzes, grote gevolgen voor de algehele gezondheid.

Een dag heeft 24 uur en meer dan de helft van de uren waarop we wakker zijn, spenderen we vaak zittend. Hierdoor kan het metabool syndroom ontstaan, wat wil zeggen: meer kans op hart en vaatziekten of diabetes. In feite betekent dit dus dat je levensverwachting een stuk lager ligt, omdat de kans op een hartaanval bijvoorbeeld groter is.

Professor Hidde van der Ploeg heeft zelfs bevonden dat je 40% meer kans hebt om vroegtijdig te overlijden als je veel zit. Dus strek die benen en beweeg, ook op de werkvloer.

Slechte bloedcirculatie
Wist je dat jouw bloed minder goed rondgepompt wordt, als je niet beweegt? Een slechte doorbloeding heeft als gevolg dat de organen minder voedingstoffen en zuurstof krijgen. Afvalstoffen en koolzuurgassen stapelen zich op. Op de korte termijn kun je ook al merken dat er iets niet helemaal goed gaat in je lichaam. Je krijgt last van koude handen en voeten, een tintelend gevoel, zware benen, een onregelmatige hartslag, kortademigheid en weinig energie.

Ook je brein heeft voldoende zuurstof nodig om optimaal te functioneren. Als je beweegt komt er endorfine vrij die ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit en minder last hebt van stress. Daarnaast zul je merken dat je productiviteit een flinke boost krijgt na wat beweging.

Slappe spieren
Even lekker zitten is minder lekker voor de buikspieren, deze gebruik je namelijk helemaal niet als jij onderuitgezakt in je stoel zit. Slappe buikspieren zijn niet gunstig voor jouw rug en algehele houding. Kwalen komen vaak later pas tevoorschijn maar zijn niet minder vervelend. Je gaat krom lopen en krijgt misschien een nieuwe heup. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga hiermee aan de slag! Beweeg, sta en als je zit, doet dit dan met een rechte rug. Op deze manier doen je buikspieren ook mee.

Conclusie: zorg voor voldoende beweging, ook op het werk.

1. Afwisseling
Sommige werkplekken zijn al zover dat je kunt staan achter je bureau. Het is natuurlijk niet ideaal als je geen moment van de dag kun zitten, dus afwisseling is belangrijk. Zorg ervoor dat je de helft van je werkdag staat. Dan is de zittende helft geen probleem.

standing desk

2. Stretch
Rek jezelf maar eens lekker uit, is goed voor je! Het ziet er misschien ongeïnteresseerd uit maar met flink stretchen verhoog je juist je productiviteit. Je kunt jezelf ook uitrekken na het opstaan en voor het naar bed gaan. Even die doorbloeding in gang zetten!

3. Yoga
Je hoeft heus geen fervent yoga-beoefenaar te zijn, maar de cat & cow-pose is een must voor hen die veel zitten. De oefening zorgt voor een flexibele rug. Herhaal de oefening twee keer per dag.
cat & cow pose

4. Een luchtkussen op je stoel
Je kent ze wel, mensen die op een kussen zitten te werken. Vaak zijn dit collega’s met rugklachten. Het kussen helpt ze zeker de dag door. Dit zegt eigenlijk al genoeg, want dit kussen zorgt voor een goede en rechte werkhouding en dwingt je al jouw spieren te gebruiken.

5. Benut ieder loopmoment
Krijg je een telefoontje? Prima moment om wat rond te lopen. Ga daarnaast zelf je lunch halen, of voorzie collega’s regelmatig van koffie of thee.