Come as you are

Jezelf zijn. Het klinkt zo klaar als een klontje, zo volkomen logisch. Maar soms kan dat in de praktijk nog verdomd lastig blijken. Vooral in een wereld die soms gedomineerd lijkt te worden door social media, het ´living the good life´ imago dat velen hier maar wat graag willen laten zien (en waarvan we allemaal wel weten dat het écht niet altijd zo werkt) en de grote rol van influencers. Inmiddels een geeikt begrip. Maar zelfs in het jeugdtijdperk waarin ik opgroeide, ook al was er toen nog geen Facebook of Instagram, waren ze er al. Mensen met zo’n sterk aura dat ik er wel naar móest kijken. En van ze leren. En vooral: proberen te zijn zoals zij. Wat overigens vaak uitliep op een teleurstelling natuurlijk, want: ik ben zo niet.

Uiteenlopende figuren passeerden in die periode de revue, ik had ze allemaal in het vizier. Soms was het een mooi uiterlijk dat me heel erg aansprak, of een bepaald soort positieve energie die altijd om diegene heen leek te hangen. Of soms was het simpelweg iets dat ze deed, waarvan ik onmiddellijk dacht: dat wil ik ook! Gek eigenlijk om te bedenken dat anderen altijd de hoofdrol leken te spelen in mijn eigen leven..

We hebben allemaal weleens zo’n boegbeeld voor ogen gehad, en natuurlijk is hier ook absoluut niks mis mee. Sterker nog: het kan je zelfs inspireren en zelfverzekerder maken. Maar wanneer het doorslaat, en je je krampachtig probeert te meten aan die persoon, die simpelweg anders is dan jij (terwijl je dit eigenlijk ook wel weet), kan het weleens een aanslag op je zelfvertrouwen betekenen. In mijn geval is dit vaak gebeurd en heeft het mij nu pas, na ál die jaren, eindelijk doen inzien, dat het eigenlijk wél heel simpel is; wanneer je jezelf bent, kun je namelijk al het andere gedoe achterwege laten. Handvatten nodig in deze wereld vol #filters? Misschien gaan deze tips je helpen!

  1. Schrijf op wat jou, jou maakt: en laat hierbij vooral ook niet je valkuilen achterwege. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en laat dus ook minder leuke kanten zien. Het gaat om een zo volledig mogelijk beeld, dus maak lijstjes, schrijf het helemaal uit; wat je zelf fijn vindt. Als het maar puur en oprecht is, anders houd je jezelf voor de gek.
  2. Bekijk vaker zonder te oordelen: wanneer je iets of iemand op social media voorbij ziet komen dat je inspireert, is dat heel mooi. Maar ‘stip het even vluchtig aan’ of sla enkele voor jou belangrijke dingen op in je hoofd, zonder dat het een spiegel wordt waarvan je weet dat het niet je evenbeeld is.
  3. Maak contact met de ‘echte wereld om je heen’ en haal hier energie uit. Door échte gesprekken te voeren met mensen die je kunt zien, voelen, aanraken of toch op z’n minst in de ogen kijken, gaan worden ál je zintuigen wakker en niet slechts dat stemmetje in je hoofd dat jou zo graag aan een ander wil meten.
  4. Bedenk je dat ieder mens een individu is en dat Moedertje Natuur dit nu juist zo bedoeld zou hebben, nietwaar? Het klinkt als een cliché wanneer je Loesje’s uitspraak “wees jezelf, er zijn al zoveel anderen” (bron: Loesje.nl) misschien wel voor de honderdste keer hoort of leest. Maar clichés zijn er niet voor niks; ze zijn de waarheid. En..als je heel logisch nadenkt, weet je ook eigenlijk wel héél zeker dat er niemand is zoals jij. Dus: nailen maar, die uitspraak. Met #zonderfilter!