Bestaat er zoiets als begrip?

Je kunt alleen oordelen over dingen die anders zijn. Dingen die je niet begrijpt. Makkelijke doelwitten om een oordeel over te vellen zijn dingen zoals etniciteit, geloof, identiteit en je beroep.

Achter ieders etniciteit zit een mens, iemand die hunkert naar liefde. Eigenlijk net als jij. Dus feite is er geen verschil.

Achter ieder geloof is iemand op zoek naar een grotere verbindtenis. Het ongrijpbare. Hoop. Hopen we niet allemaal?

Achter iedere identiteit is een persoon op zoek naar de waarheid. De waarheid in zichzelf. Hoe fijn is het als je die vindt?

Achter ieder beroep schuilt de passie en wilskracht om iets waar te maken in het leven. Dat is toch ieders streven?

Hoe anders je ook denkt over de bovenstaande dingen, je voelt je op je eigen manier verbonden met alles wat er staat. Begrip is iets anders. Begrip vereist het vermogen om verder te kijken dan jezelf, het vergt inlevingsvermogen. Hiervoor moet je je realiseren dat je niet alleen op de wereld bent en dingen geloven zonder ze te zien of zelf te ervaren. Eigenlijk is maar vier procent in het universum zichtbaar in de vorm van sterren, planeten en galaxies. De rest is onzichtbaar. Waar ga je je dan op focussen? Op het kleine zichtbare deel of op de grotere dieptes die zich daarachter verschuilen. Zelfs begrip zorgt er niet voor dat je alles begrijpt. Dingen zijn anders en dit zorgt voor variatie in het leven. Het maakt het leven pittig maar tegelijkertijd is peper anders dan zout? Ze dienen allebei hetzelfde doel. Samen zorgen ze voor een meer smaak. We zijn dit én dat tegelijkertijd. Dat is begrip en begrip is liefde.