6 dingen die er met je lichaam gebeuren als je een crash dieet volgt
Crash diëten rond deze tijd van het jaar komt veel voor. Net voor de vakantie drastische maatregelen nemen omdat je je aan je vetrollen irriteert, wie doet het niet? Extreem veel sporten, extreem weinig eten… want je op het nippertje moeten er nog wat kilo’s af.
Zelfvertrouwen, of juist het gebrek eraan is een heuse issue voor veel vrouwen. Iedereen wil er uitzien als een supermodel in bikini en daar gaat het mis. Een crash dieet zorgt er misschien voor dat je in een korte tijd kilo’s kwijt raakt maar het is alles behalve gezond.
1. Het reduceert je metabolisme
Een hoog metabolisme zorgt ervoor dat je snel kilo’s kwijt raakt maar een crash dieet kan er juist voor zorgen dat je metabolisme vertraagd. Dit komt door de spierafbraak als gevolg van een extreem dieet.
2. Het verzwakt je immuunsysteem
Tijdens een crash dieet krijg je vaak minder essentiële vitamines en mineralen binnen waardoor het risico op ziek zijn groter wordt. Dit wil je niet tijdens je vakantie! Stel je schrapt alle vette voedingsmiddelen dan worden in vet oplosbare vitamines zoals A, D, E en K slechter opgenomen.
3. Het veroorzaakt ketogeen productie
Een koolhydraatarm dieet laat het lichaam denken dat het uithongert of dat er gevast wordt. De koolhydraten waar het lichaam om vraagt worden niet geleverd door de voeding. Om het lichaam toch goed te laten functioneren is het lichaam gedwongen om vetten om te zetten. Bij het omzetten van het vet worden ketonen aangemaakt. Dit heeft voor maar ook zeker nadelen zoals misselijkheid, een slechte adem en leverproblemen.
4. Het droogt je uit
Sommige diëten zorgen ervoor dat je vocht verliest in plaats van vet. Je valt af maar het zijn niet de vetten die verdwijnen, het is vooral vocht. Als je weer normaal begint te eten kan het zijn dat je opeens flink aankomt. Bovendien zorgt uitdroging voor hoofdpijn en een slechte huid.
5. Het triggert hart problemen
Een crash dieet kan de bloeddruk en bloedsuikers verlagen, beide goed. Maar ze kunnen ook hartstoornissen veroorzaken. Iemand met hart problemen moet altijd een arts raadplegen voor hij of zij gaat diëten.
6. Het vermindert de kwaliteit van haar en huid
We schreven eerder al dat de opname van belangrijke vitamines en mineralen vermindert tijdens een crash dieet. Dit heeft een negatief gevolg voor je uiterlijke verschijning. Het gebrek aan voedingsstoffen kan haaruitval, een droge of pukkelige huid veroorzaken.
Alternatieven voor een crash dieet
In plaats van jezelf uit te hongeren zijn er andere manieren om blijven fitter en strakker te worden. Met simpele veranderingen in je levensstijl raak je kilo’s kwijt en blijven ze weg. Hier zijn 7 tips die je beter kunt volgen dan een crash dieet.
-Verminder de alcohol inname
-Verminder de inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen
-Zorg voor minder stress
-Eet veel groenten, fruit en noten
-Vermijd transvetten
-Beweeg dagelijks minimaal een uur
-Probeer 10.000 stappen per dag te zetten