Brasserie Vessel: all-day tafelen aan het Amsterdamse IJ

Maandag niet de beste ‘buiten de deur ontbijten, lunchen of dineren’-dag, zeg je? Een goed begin van de week is het halve werk en dat trap je af bij Brasserie Vessel in de Amsterdamse Houthavens. Want: heel de week door genoeg reuring, zelfs op maandag. En ook voor alle andere dagen van de week wil je er voor een bord lekkers neerstrijken.

Het is me wel een entree hoor. Bij het openslaan van twee statige deuren is daar – voilà, Brasserie Vessel. Hoog plafond, ruime ruimte, interieur on fleek, uitkijk over het water. Voor de early birds kun je er al vanaf 7:00 uur met je eerste shot cafeïne (vanaf 8:00 mét kakelverse, knapperige croissant) het slaap uit je ogen wrijven.

Brasserie Vessel goes French (and Italian, and…)

Overdag zie je hier veel opengeklapte laptops en mensen in meetings, naarmate de dag verstrijkt maakt de werkmodus plaats voor leven als een god in Frankrijk. Oui oui, da’s een hint naar het type keuken, want bij Brasserie Vessel heeft de moderne Franse cuisine met invloeden uit alle windrichtingen het voor het zeggen.

Na het ontbijt kun je hier heel de dag door van het all day-menu cherrypicken. Van bouillabaisse tot steak tartare voor, van entrecote tot poussin – klassiekers krijgen een geheel eigen Vessels’ jasje. Maar zoals gezegd is er ook ruimte voor andere wereldse smaken. Zo is ondergetekende als probeersel (doe ‘ns gek, gooi die haren los) o.a. voor de vegan geroosterde groene kikkererwten-bloemkoolcurry gevallen. Meer in voor een avond Mediterranée? Met de pasta vongole of linguine pasta zit je buonissimo. Vlees, vis, vega(n) of een mix van alles, hier wil je zijn.

Nog niet in de groep gegooid, maar de gerechten zijn ook makkelijk te delen. Het uitgelezen concept voor wie niet kan kiezen, omdat – we citeren – ‘alles er op de kaart al zo lekker uitziet’. Niet gek ook als je weet dat het keukenteam bij voorkeur met eerlijke, duurzame ingrediënten afkomstig van lokale leveranciers werkt, en zo min mogelijk van de waste en des te meer van de taste is.

BOB jij of… blijf slapen

Omdat Brasserie Vessel onderdeel van hotel The July – Boat & Co is, kun je na een avond goed tafelen een verdieping (of twee, drie) hoger gaan en heerlijk onder de wol kruipen.

O ja, klein geheimpje: Vessel heeft een enorm terras aan het IJ met volle bak zonpositie. Hierdoor weten ze het tot het top-lijstje van lekkerste Amsterdamse terrassen in de zomer te schoppen. Skippen in de koude maanden? Niets ervan, want dan gaan de knusse haardvuurtjes en heaters aan. Heel het jaar rond heb je genoeg excuses om bij deze fijne plek te buurten.

Résumé: De keuken van Brasserie Vessel is zeven dagen per week van 8:00 tot 22:00 uur geopend. In het weekend kun je daar nog drie extra uren gezelligheid bij optellen. Revaleiland 500, Amsterdam is de plek om je lekker culinair (met / zonder laptop) weg te trekken. Bon appétit, mes amis!

Photo credits interieur: Rachel Ecclestone