6 dingen die je moet doen als je terug komt van vakantie

Het is geen geheim dat op vakantie gaan ervoor zorgt dat je van je apropos raakt. Wanneer je terug komt moet je wennen aan de dagelijkse routines. Vroeg opstaan, sporten, gezond eten en thuis de boel netjes houden. Dat kan knap lastig zijn en stress veroorzaken. Dit laatste wil je niet want je bent er niet voor niets even tussenuit geweest.

Die uitgeruste batterij is vaak van korte duur omdat je eigenlijk meteen bij terugkomst je dagelijkse routines oppakt. Zonde maar ach, je hebt in ieder geval een mooie tijd gehad. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om terugkomen van vakantie stukken relaxter te maken.

Doe het de laatste dag rustig aan
Je wilt alles uit die laatste dag halen maar is dat nou wel zo verstandig? Het is beter als je het niet op een zuipen zet en deze avond vroeg naar bed gaat. Lees een boek waar je eerder nog geen tijd voor had en zorg dat alles klaar ligt om de koffer in te gaan. Dit schept rust in je hoofd en je lichaam komt beter tot rust. Is dit niet de reden dat je überhaupt aan vakantie toe was?

Gun je jezelf minstens een dag vrij
Bij thuiskomst moet je meteen een hoop dingen doen en regelen. De was bijvoorbeeld. Hoe fijn is het als je niet meteen vol aan de bak moet maar nog een dagje thuis kunt rommelen?

Maak een to-do list
Maak je hoofd leeg door belangrijke dingen, die je bij terugkomst niet mag vergeten, op een to-do list te zetten. Zo vergeet je deze zaken niet en kun je het tijdens de vakantie lekker loslaten. Eh… kleine kanttekening: maak de lijst niet te lang! Het gaat erom dat je dingen organiseert zodat je alles beter op een rijtje hebt. Je wilt juist niet te veel hooi op de vork nemen.

5 x hier moet je heen als je compleet zen wilt worden.

Verwacht niet dat alles perfect verloopt
Zou fijn zijn hè? Maar perfectie is nooit haalbaar. De terugreis verloopt niet altijd op rolletjes en thuis lopen dingen soms anders dan verwacht. Het regent, je hebt onverwachte rekeningen en op je werk zijn dingen veranderd, c’est la vie. Een kleine cultuurschok hoort erbij, zelfs al ben je maar even weg.

Work it out
Veel mensen hebben een vaste work-out routine waar ze op vakantie lak aan hebben. Mooi. Je hoeft niet áltijd actief te zijn, als je de draad maar weer meteen oppakt bij terugkomst. Dit betekent niet dat je meteen moet knallen, het gaat erom dat je je lichaam weer laat wennen aan je dagelijkse work-out. Anders begin je nooit…

Wees lief voor jezelf
Durf toe te geven als je extra hulp kunt gebruiken op de werkvloer. Het werk heeft zich opgestapeld en is hoogstwaarschijnlijk te veel om zelf aan te pakken. Collega’s helpen je maar al te graag, dat zou jij toch ook voor een ander doen? Delegeren is geen teken van zwakte, het betekent dat je precies weet wat je zelf aan kan en dat je dingen niet op de lange termijn schuift. Weet je wie goed zijn in delegeren? Leiders.

Lees ook: dit zijn dé reistrends voor millenials.