5 tips om een lange rit in de auto plezant te maken

Wij gingen altijd naar Zuid-Frankrijk op vakantie, en later ging ik met de hele vrienden bups naar Italië. Europa is mooi en er is zoveel te zien. De beste manier om naar het Zuiden te trekken is toch echt met de auto. Een road trip is niet extreem duur en handig als er kinderen meegaan. Nu moet ik toegeven: ik ben al járen niet met de auto op vakantie geweest. Ik ieder geval, niet dat ik zelf achter het stuur zat.

Tot een maand geleden, toen reed ik naar Noord-Frankrijk voor een perstrip. Ik moet zeggen dat autorijden niet mijn favoriete bezigheid is, en dat het huilen mij nader staat dan het lachen als ik de snelweg op moet. ‘T is druk, iedereen kan z’n rijbewijs halen – en dan bedoel ik: écht iedereen – waardoor er een stuk of wat idioten constant toeteren of andere capriolen uithalen waar ik niks van moet hebben. Ik vind het gewoon griezelig om daar tussen te rijden. Maar goed. Naar Frankrijk dus. Ging best goed, in een Jaguar gaat het al snel goed, maar zelfs de hagelbuien en files heb ik overleefd. Het enige ding was het tanken, waarbij de diesel opeens uit de auto spoot en ik bang was dat de boel ging ontploffen. Gebeurde ook niet. Dus al met al ging de hele road trip best prima, en ben ik voorzichtig aan het bedenken waar de volgende heen gaat. Met de volgende tips in m’n achterhoofd:

Lees ook: JOE! Het is officieel bewezen: vrouwen rijden beter dan mannen!

1. Maak er een food tour van
Onderweg kom je maar bar weinig tegen waar je graag je tanden in zet. Na de zoveelste burgertent ben je he-le-maal klaar met fastfood. Het is veel leuker om halverwege de reis te stoppen voor een lokaal restaurant waar je anders nooit zou belanden. Check even wat er allemaal op de route ligt en de navigatie brengt je er zo naartoe.

2. Maak een playlist
Ein-de-lijk kun jij non-stop naar golden oldies luisteren en luidkeels mee blèren met je favoriete platen. Zet het volume een tandje hoger en gaan met die banaan. Ben je toe aan wat anders? Zet een audioboek aan, zo wordt je stukken wijzer op reis.

3. Gezelligheid in de auto
Reis je samen? Dat is beter dan alleen kan ik je wel vertellen! Zorg ervoor dat iedereen goed zit, en installeer een paar kussens in de auto. Verder is het handig als je een paar snacks bij de hand hebt en dat er geen nare geuren in de auto rondzwerven. Zorg voor sokken – de airco kan koud zijn – en trek makkelijk schoeisel aan voor tijdens de pitstoppen.

4. Stop regelmatig en aanschouw de omgeving
Zeker als je op road trip gaat is het zaak om zoveel mogelijk te genieten van je omgeving. Afgelopen jaar zat ik naast mijn vriend in een Mustang terwijl we van Los Angeles naar San Francisco reden. Het is daar mooi! Weidse uitzichten vragen erom dat je stopt en dat deden we dan ook vaak. Bovendien zijn er genoeg plaatsen waar je heerlijk kunt eten en tukken voordat je de volgende dag weer verder rijdt. Super romantisch!

Lees ook: American Road Trip deel 1.

5. Ontmoet bekenden onderweg
Last but not least: mochten er toevallig bekenden rond dezelfde tijd op dezelfde plaats rondrijden, doe dan moeite om elkaar te zien! Hoe tof is het als je in Verweggistan een kleine get together hebt met mensen uit je eigen vertrouwde omgeving.