5 manieren om vandaag al je productiviteit te vergoten

Heb jij soms ook het gevoel dat je totaal geen overzicht meer hebt? Of dat er te weinig uren in een dag zitten? Wellicht heeft dat met je productiviteit te maken. Met deze vijf tips kan jij vandaag al het meeste uit je dag halen!

1. Plan je dag
Door te plannen houd je overzicht. En overzicht zorgt voor productiviteit. Simpel toch?
Helaas geldt dat niet voor iedereen. Gelukkig kun je plannen leren. De eerste stap is door een agenda aan te schaffen. Of wel die op je telefoon te gebruiken, of een ouderwetse (school)agenda te gebruiken. Met de nadruk op gebruiken. Het is namelijk wel de bedoeling dat je vanaf nu al je afspraken in je agenda noteert.Door te plannen heb je ook al snel inzicht in je week. Dit is handig voor het maken van nieuwe afspraken, maar ook om in te zien hoe je de week hebt ingedeeld. Is het voornamelijk werk? Maak je wel genoeg tijd voor sociale dingen of voor jezelf? Houd hier ook rekening mee als je naar je agenda kijkt.

2. Zorg voor routine
Routine zorgt namelijk voor regelmaat. En ook al zijn we vaak heel allergisch voor dat woord (bleh regelmaat is zo burgerlijk!), toch helpt regelmaat ons om te kunnen ontspannen. Het brein hoeft namelijk niet te veel na te denken over nieuwe prikkels en omdat jij precies weet wat je te wachten staat, weet je ook wat en hoeveel je er nog bij kunt hebben. Elke ochtend om 06:00 uur op staan, douchen, een uurtje yoga, douchen, naar werk tot 18:00 en dan vrije tijd. Klinkt misschien niet erg spannend, maar het zorgt wel voor rust in de tent.

3. Stel prioriteiten
Wat vind jij belangrijk en wat wil jij graag vaker doen? Schrijf voor jezelf een paar dingen op een lijstje en plak dat lijstje op je badkamer spiegel. Zo heb je elke dag voor ogen waar je blij van wordt. Komt er niets van die dingen voor in je wekelijkse agenda? Maak er dan tijd voor! In het bedrijfsleven heb je een RAG sheet (red, amber green). Hierin maken ze onderscheid tussen alle zaken ze tegen komen. Deze categoriseren ze in de kleuren rood, oranje, groen. Rood = prioriteit nummer 1, oranje = oppakken maar geen enorme haast en groen = is oké en kan even wachten. Nu hoef je natuurlijk geen RAG sheet van je hele agenda te maken, maar het is wel goed om de manier van denken in je op te nemen. Het heeft mij een hoop rust gegeven in m’n koppie.

4. Neem pauzes
Stop. Neem een glas water. Adem. Zorg ervoor dat je genoeg “koffie pauzetjes” neemt. Die kwartiertjes rust, waarbij je even niet bezig bent met werk of media, geven je mind de kans om weer even bij te tanken. Neem die tijd dus ook.

5. Een sterk lijf is een sterke geest
Zie het zo; een auto die je nooit naar de garage brengt, eens een wasbeurt geeft of verse olie/ benzine, rijdt natuurlijk niet zo lekker als een goed onderhouden auto. Misschien een beetje een gek voorbeeld, maar hoe kan je van je mind verwachten dat eze overdag 110% geeft, als je het niet de kans geeft om te verwerken? Sterker nog, als het ook nog eens ontzettend zijn best moet doen om jouw levend en gezond te houden?

Niet productief zijn, brengt stress met zich mee. Een lijf wat geen fysieke uitlaat klep heeft (lees; sport), houdt stress vast. Vaak moe, hoofdpijn en lusteloos? Probeer 2-3 keer in de week te gaan sporten. Trust me, het helpt!

Lees ook: 7 tips om gezonder te eten zonder dat je het merkt