4 manieren waarop jouw smartphone je brein verandert
Ongeveer 81% van ons heeft z’n smartphone binnen handbereik liggen. Altijd. En een of de vijf van deze smartphone bezitters geeft toe dat ze om de vijf minuten even checken of daar nog wat mee gebeurt. Het ding wijkt nooit van onze zijde en wat doet dat eigenlijk met je brein?
Ons brein past zich razendsnel aan op prikkels van buitenaf zeggen neurowetenschappers. Dit noemt men ‘neuroplasticity’, het vermogen om te reageren op constante veranderingen. Het brein wordt de hele dag door gestimuleerd en daarom is deze ‘neuroplasticity’ geen overbodige luxe.
1. Je geheugen laat je in de steek
Heb je ook momenten waarop de meest simpele dingen opeens heel ingewikkeld lijken? Denk aan het vinden van een restaurant zonder Google Maps of het herinneren van de naam van jouw favoriete serie. Dit noemt men ook wel het ‘Google effect’. Je hersenen worden stukje bij beetje afhankelijk van Google en bij het minste en geringste moet je teruggrijpen naar jouw mobiele telefoon. Het brein wordt lui en heeft steeds minder vaak de behoefte om zelf informatie op te slaan. Waarom zou je ook als dit niet nodig is?
2. Je hebt een extra ledemaat
Voelt je smartphone als een extensie van jouw arm, dat komt omdat dit zo is. Punt. Een studie heeft uitgewezen dat 90% van de mensen lijdt aan het ‘Phantom vibration syndrome’, waarbij de je je telefoon in je zak voelt trillen, terwijl je telefoon helemaal niet in je zak zit. Herkenbaar? Voor heftige smartphone gebruikers voelt de smartphone letterlijk als een onderdeel van zichzelf. Zonder hun mobiele apparaat hebben ze het gevoel dat ze een stukje identiteit verliezen.
3. Onrust in het brein
Als je gewend bent om altijd met je telefoon versmolten te zijn, dan trigger je onrust als je je telefoon even niet bij je hebt. Deze onrust uit zich in zwetende handpalmen of hartkloppingen. Dit wordt veroorzaakt door het stresshormoon cortisol. Wanneer er een smartphone bij jou in de buurt ligt, zelfs al is dit niet die van jou, krijg je het gevoel dat je hier iets mee moet.
4. Vluchtige gedachten
De constante stuwing van emails, notificaties, berichtjes en andere meldingen laten precies zien hoe technologie ons brein overspoeld met informatie. Het klinkt fijn om zoveel informatie te kunnen verwerken, maar dat is het niet. Ons brein is helemaal niet geprogrammeerd om zoveel prikkels te verwerken en stroomt op een gegeven moment over. Het maakt ons moe en geïrriteerd. Je kunt je minder goed concentreren of focussen op één ding. Iedere vijf minuten heeft je brein nieuwe input nodig terwijl je dit in feite heel vervelend vindt.
De enige manier om deze vervelende bijverschijnselen te ondermijnen, is letterlijk en figuurlijk afstand nemen van jouw telefoon.