Dit is hét dagelijkse verzorgingsritueel voor een piekfijne huid

Huidverzorging, het is niet gemakkelijk om daar iedere dag mee bezig te zijn en het ook nog eens op de juiste manier te doen. Toegegeven: ik heb een vrij normale huid en ben daarom té laks als het op huidverzorging aankomt. ‘S ochtends gebruik ik een dagcrème van Aurelia Probiotic Skincare, en ‘S avonds reinig ik mijn gezicht met kokosvet of met de purifying foam van Madara Cosmetics. In de zomer ga ik nooit de deur uit zonder een laagje (zonnebrand)crème met UV-filter op mijn snoet.That’s it.

Toch begin ik me – zo net voor m’n dertigste verjaardag – met vlagen zorgen te maken. Ik werk veel samen met plastisch chirurgen en weet daarom als geen ander dat het proces van huidveroudering onomkeerbaar is. Voorkomen is beter dan genezen en dat begint bij een goede huidverzorging. Als je denkt dat je het niet nodig hebt, dan heb je het mis. Want ook al kom je nóóit in de zon, en heb je heel je leven geen sigaret aangeraakt, er zijn meerdere factoren die jouw huid dof en rimpelig maken. Het heeft uiteraard te maken met erfelijkheid – oma’s huid was nog zo glad als die van een babybil! – maar ook jouw levensstijl heeft een grote invloed op de huid. Zon, roken, alcohol, stress en luchtvervuiling plagen je huid met vrije radicalen die jouw collageen afbreken en andere cellen beschadigen. Dat wil je niet!

Daarom ben ik me toch wat beter gaan verdiepen in huidverzorging, en wie kan daar beter over schrijven dan Karen van Ede, beauty director en auteur van SKIN, dé beauty bijbel. Wat voor mij het allerbelangrijkste is: meer aandacht besteden aan m’n dagelijkse huidverzorings ritueel. En dat begint met het reinigen van de huid.

Lees ook: eet je hormonen in balans.

De huid reinigen
Ik maak mijn huid alleen ’s avonds schoon. Áltijd, want met make-up kan ik niet slapen. Met een washand, warm water en een purifying foam verwijder ik alle make-up grondig van mijn gezicht. Vervolgens spoel ik mijn huid schoon met veel water. Wanneer ik ’s ochtends wakker wordt maak ik me niet druk om mijn huid. Ik neem een warme douche – dat zou toch voldoende moeten zijn? – en hup, ik smeer een laag plamuur op m’n gezicht. Beetje rouge, beetje mascara, flink de wenkbrauwen aanzetten en klaar is kees. Toch ga ik hier de mist in: want juist ’s ochtends is het belangrijk dat je je huid reinigt. ‘S nachts is de huid hard aan het werk, en worden afvalstoffen afgevoerd. Deze afvalstoffen komen op het huidoppervlak terecht en als je deze niet reinigt trekken ze samen met de dagcrème zo weer in je huid.

Dode huidcellen verwijderen
Exfoliëren en scrubben geven de huid een gladder oppervlak waardoor je huid weer straalt. Dode huidcellen weken los door de huid te exfoliëren en met een scrub verwijder je ze. Omdat er na het scrubben geen laag dode huidcellen op je huid zit, werken alle verzorgingsproducten beter: de huid neemt alles beter op. Bovendien werkt het andersom ook: afvalstoffen kunnen de huid beter verlaten, hierdoor heb je minder kans op verstoppingen van de talgklieren. Dag pukkels!

Smeren
Oké, dit is dus een ding. Waar begin ik mee? Er is zóveel, om gek van te worden! Je hebt crèmes, olie en serums. Volgens Karen van Ede heb je helemaal niet zoveel nodig, een half erwtje crème volstaat. Beter gebruik je een pompje, daar kom je niet steeds met je vieze vingers in, waardoor er bacteriën in het verzorgingsproduct komen, die in the end ook weer op je huid komen. Let op dat je geen producten gebruikt die over de datum zijn. Begin het huidverzorgings ritueel met een serum, serums worden snel opgenomen door de huid en je hebt er weinig van nodig. Oogcrème is na je dertigste ook niet onverstandig, deze zijn minder heftig dan ‘gewone’ crèmes en trekken sneller in je huid. Als laatste gebruik je een dagcrème, passend bij je huid. Het allerbelangrijkste van een dagcrème is het aanbrengen. Doe dit in masserende bewegingen zodat je je bloedsomloop stimuleert, de spieren ontspant en verklevingen los maakt. Dit alles tezamen stimuleert de aanmaak van collageen.

Meestal gebruik ik geen nachtcrème, of ik moet er toevallig een hebben staan. Toch heeft je huid baat bij de juiste nachtcrème, want ’s nachts is je huid warmer en de werkende stoffen worden beter opgenomen. Ook worden ‘S nachts gifstoffen afgevoerd, delen de cellen zich sneller en wordt de vochtbalans hersteld. Vanaf nu ga ik dus smeren voor het slapen gaan!

Bescherm je huid
Deze laatste stap vergeten veel mensen, maar het is wel een hele belangrijkste stap. Vroeger werd ik afgestraft als ik zonder zonnebrand de deur uitliep, “slecht voor je huid” riep mijn moeder dan! Jong geleerd is oud gedaan, zodoende smeer ik al bij de eerste zonnestralen factor 15 op mijn snoet. En dat is alleen maar héél gunstig. Zonbescherming komt ná de dagcrème, tenzij je een dagcrème met SPF gebruikt.

Kijk. Na het lezen van ‘Skin’ van Karen van Ede  heb ik mega veel geleerd over huidverzorging. Zelfs al weet ik best veel omdat ik al jaren in de beauty-industrie werk, het is altijd goed om de informatie in je hoofd weer op te frissen. Voor mij is het een stok achter de deur om weer goed voor mijn huid te gaan zorgen. Want nu kan het nog!

skin

 

Lees ook: mensen met groene ogen blijken ongelofelijk speciaal.