Zo creëer jij een knusse én persoonlijke sfeer in huis

Wij kunnen niet snappen dat je soms een huis binnenstapt en dat daar de TL verlichting aan staat en er een paar nuffige accessoires staan. That’s it. Nee. Je huis is je thuis en daar moet je je prettig voelen, het moet persoonlijk zijn.

Na flink wat verbouwingen is ons huis bijna af maar sfeer zit ‘m niet in verbouwingen hoor. Sfeer hoeft niet duur te zijn en is voor iedereen een haalbaar goed. Je creëert het zelf en het zit ‘m in kleine dingen.

1. Kaarsen
Zeker in de winter zijn kaarsen een must. Geurkaarsen, gewone kaarsen… de flikkerende vlammetjes zijn altijd magisch. Ik steek ze iedere avond aan en heus niet alleen voor een romantische aangelegenheid.
geurkaarsen
Jo Malone geurkaars, €51
Baobab geurkaars, €75
Aroma Works geurkaars, €38,40 via Verse Good store

2. Gebruik pure materialen
Het liefst haal ik zoveel mogelijk natuurlijke materialen in huis en als het even kan kies ik voor spullen met een verhaal. Zo heb ik drie schelpenkettingen van mijn reis uit Bali meegenomen en ben ik bezig met een side table van mijn eigen geboorte – sequoia – boom die mijn inmiddels overleden vader ooit heeft gepland. De bomen moesten helaas gekapt worden en voor het overgebleven hout mochten we zelf iets bijzonders bedenken.
planten

3. Niet te veel tierelantijntjes
Ik ben een verzamelaar en het liefst koop ik drie verschillende banken: een van fluweel, een strak exemplaar en dan nog een chesterfield. Je snapt: mijn vriend is het hier absoluut niet mee eens en gelijk heeft hij. Je kunt niet een allegaartje aan meubels aanschaffen en verwachten dat je huis er netjes uit blijft zien. Wat dat betreft zorgen we samen voor de juiste balans. Ook op het gebied van decoratie zeg ik: kill your darlings. Met minder accessoires kun je veel meer zeggen.

4. Groen in huis
Botanisch wonen blijkt een trend waar we nog lang niet vanaf zijn. We gebruiken allemaal verschillende planten om een indoor jungle te creëren. Houd wel rekening met de lichtinval die je thuis hebt. Sommige planten hebben veel zon nodig, andere doen het beter in de schaduw. Als je geen groene vingers hebt kies dan voor een cactus.

groen in huis

Lees ook: dus zelfs die cactus blijft bij jou niet leven?

5. De juiste verlichting
We zeiden het al: TL verlichting is niet ons ding. Met meerdere kleine lampen creëer je sfeervolle verlichting op de vaak donkere winterdagen. Ook het soort licht is ook niet onbelangrijk, zo kun je kiezen voor witte of gele verlichting, dat laatste heeft onze voorkeur.

6. Kussens, vloerkleden en dekentjes
Je zit toch stukken lekkerder met een kussen in de rug? En het is minder koud als je met je voeten op een vloerkleed stapt. Als het écht koud wordt, wil je niets liever dan wegkruipen onder een dekentje. Dus kussens, vloerkleden en dekentjes zijn in een winterhuis van groot belang. Het is praktisch maar ook mooi, zo verbindt een vloerkleed verschillende losse elementen met elkaar en wordt bijvoorbeeld de zithoek een geheel.
beni ouarain
Beni Ouarain vloerkleed, €1299 via Lotsofliving

Lees ook: 3 simpele tips voor een happy home gevoel in je eigen huis.