Zijn liefde en seks áltijd met elkaar verbonden?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat is precies hoe je de kop van dit stuk kort kunt samenvatten. De een vindt dat je liefde en seks niet los van elkaar kunt zien, terwijl de ander het twee totaal verschillende dingen vindt.

Jouw mening over dit onderwerp groeit met de jaren, vandaar dat je op een gegeven moment besluit hoe jij in een relatie wilt staan. Monogaam of polygaam. De meeste mensen kiezen voor monogamie, een veilig bestaan waarbij je de liefde bedrijft met één partner. Dit heeft veel voordelen, je kunt een intense band opbouwen en een gezin stichten. Het nadeel is dat je je lusten moet opkroppen. Nou ja, als alles honderd procent perfect verloopt, knettert het bij jou en jouw lief nog flink tussen de lakens. God weet dat veel stellen het proberen, van sexy lingerie tot allerlei attributen, maar dat de spanning er na een aantal jaar (en kinderen) toch echt wel een beetje vanaf is. Vaak haakt een van de twee af en dan?

Vrije seks
Eenmaal op dit punt aangekomen ga je nadenken over jouw seksleven. Wat is belangrijker? Liefde of lust. Vooral als de relatie goed zit en je tevreden bent met de liefde waar je zo naar verlangt, is dit een lastige discussie. Waar in hemelsnaam ga jij je lusten botvieren? Is polyamorie (een open relatie) een optie? Dit klinkt ideaal maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen kan een open relatie aan. Veel mensen vinden het niet fijn om te weten dat hun partner ligt te rampentampen met een ander. Een kusje, à la, maar meer? Zeker niet! Best frustrerend als de meningen hierover verdeeld zijn. Want waar enerzijds de een veel meer lust in zich heeft, is de ander bang om zijn of haar liefde kwijt te raken. En dit kan gebeuren want als je intiem met een ander bent, bestaat er altijd een kleine kans om verliefd te worden. Je bent tenslotte mens.

Eerlijkheid duurt het langst
Als vrije seks een onderwerp is waar thuis niet over gesproken wordt, dan is het lastig om hiermee te dealen. One way or the other, je zult compromissen moeten sluiten. Of je nu vaker met elkaar van bil gaat of misschien een trio probeert, als je het onderwerp bespreekbaar maakt wordt het stukken aangenamer tussen jullie. Het tegenovergestelde bereik je met het stilzwijgen van verlangens. Wees altijd eerlijk over gevoelens in een relatie, wat daar ook uitkomt, eerlijkheid duurt het langst.