Volgens de wetenschap word je slim van chocolade
Yes! Weer een excuus om een reep weg te werken. Want wie wil er nu geen excuses om koffie te drinken, chocolade of kaas te eten? Wij wel! Gelukkig vindt de wetenschap altijd een goede reden om dit dus vooral wél te doen.
Na flink wat speurwerk op het internet kwamen wij bij een studie gepubliceerd in Appetite uit. Volgens deze recente studie is het eten van chocolade positief voor de cognitieve brein functies. Je leest het goed: van chocolade wordt je slim!
Voor deze studie zijn 968 mensen in de leeftijdscategorie tussen de 23 en 98 onderzocht. Het eetpatroon en de cognitieve brein functies werden onderzocht. Wat bleek? Degene die veel (pure) chocolade binnen kregen, scoorden beter bij cognitieve testen, ook wel de intelligentietest. Bij deze test wordt er een inschatting gemaakt van je intellectuele vaardigheden.
Hoe zit dat dan?
Mensen die regelmatig flavonoïden – antioxidanten die in cacao zitten – binnenkrijgen hebben minder kans op veroudering van de hersenen waardoor bijvoorbeeld dementie kan ontstaan. De flavonoïden uit cacao kunnen namelijk eenvoudig de hersenen bereiken omdat de bloed-hersenbarrière (ook wel poortwachter) dit stofje toelaat. Eenmaal in het brein zorgen de flavonoïden ervoor dat de neuronen (zenuwcellen in de hersenen) groeien of in ieder geval behouden worden. Ook zorgen flavoïden voor een betere doorbloeding van de hersenen, hierdoor komen er meer zuurstof en voedingsstoffen in het brein. Flavonoïden zitten trouwens ook in rood fruit en bessen.
Goed om te weten
Grijp nu niet meteen naar een lekkere reep, daar heb je vrij weinig aan. De deelnemers van het onderzoek hebben zich namelijk niet volgepropt met melkchocolade, nee ze kregen een drank met daarin 993 milligram cacao flavonoïden. De gemiddelde reep pure chocolade bevat 53,49 milligram van deze flavonoïden. In feite moet je dus 18 repen pure chocolade eten om hetzelfde effect te bereiken. Misschien zijn de hersenen daar blij mee, maar de rest van jouw lichaam krijgt het zwaar om deze buitensporige chocolade consumptie te verwerken.