Uitgelichte modezaken: Levi’s – de 501
De jeans, in 1873 door Levi Strauss en de kleermaker Jacob Davis in het leven geroepen doordat zij patent aanvroegen op werkmanskleding met erop gespijkerde zakken, overleefde tientallen subculturen, oorlogen en trends.
De naam 501 komt van het materiaal dat gebruikt werd om het eerste model te maken. In 1891 was het patent op de broeken verlopen, waarna het voor fabrikanten mogelijk werd om de broeken na te gaan maken. Al snel werd de spijkerbroek het meest geïmiteerde kledingstuk ter wereld. Om de Levi’s jeans onderscheidend te maken werd er het bekende rode labeltje aan toegevoegd.
Foto via Vogue, Christina Ladwig
Na de Tweede Wereldoorlog werd de 501 jeans voor het eerst in Parijs in een fashion show gedragen door de Emery-tweeling. Kort daarna verscheen de 501 voor het eerst in Vogue. Vervolgens werd de denim gedragen door de meest vooruitstrevende mensen in de wereld als presidenten en filmsterren. In de jaren ’50 was Marilyn Monroe, als eerste vrouw, in een 501 op het witte doek te zien.
Foto via Romantique and Rebel
Vandaag de dag is de spijkerbroek Levi’s symbool van individualiteit en de ultieme expressie van persoonlijke stijl. In de jaren ’60 en ’70 begon het customizen van jeans door middel van badges, embroideries en stukken gebloemde stof.
Foto via R Du Jour
Nadat we alle mogelijke vormen van jeans hebben meegemaakt, gaan we graag terug naar de geschiedenis. De originele denim stof zonder stretch, met zijn eindeloze bestaan. Het Amerikaanse merk Re/done en onze Haagse vriend Mick Keus vermaken al een aantal jaar de iconische 501’s. Ook Vêtements heeft het wiel opnieuw uitgevonden. Hun onbetaalbare vermaakte exemplaren zijn binnen no time uitverkocht. Liever zelf aan de slag? Duik dan in de stapels vintage denim op de Noordmarkt, Amsterdam. Linksom of rechtsom, Levi’s lives forever.
Foto via Mick Keus
Shopping
Via
Via
Via
Via
Via
Head Image: Christina Ladwig
Lees ook: Ah kijk, daar is dus dat minizakje voor op je 5-pocket spijkerbroek.