Cécile Wickman, senior director luxury bij Vinted, over de rise van pre-loved designer mode

Cécile Wickmann is sinds anderhalf jaar Senior Director Luxury bij Vinted. Voor wie Vinted niet kent, dit is hét platform du moment voor pre-loved mode en andere items. Waar de rise van Vinted vooral begon met kleding uit het middensegment, is er inmiddels ook veel vraag en aanbod naar designer vondsten. Parels die iemand uit z’n kast heeft opgedoken en die iemand anders nu via het online platform kan kopen. Op deze manier is niet alleen designermode een stuk toegankelijker, ook de circulaire economie krijgt een boost. We love Vinted en daarom zijn wij benieuwd hoe je weet of een item écht is, hoe de verificatieservice werkt en wat de ambities zijn.

“Het avontuur met Rebelle dat elf jaar geleden begon was ongelooflijk. Er was nog helemaal niet zo’n grote markt voor tweedehands mode, er drukte een stigma en het was niet cool. Veel mensen vonden een gedragen kledingstuk zelfs smotsig” deelt Cécile met Enfait.

Pioneer in de designer mode

“Wij zijn vroeg in de designer vintage business gestapt en hebben deze op onze manier vorm gegeven.

Pionier zijn op dit gebied is zeker niet makkelijk, want we moesten alles zelf uitvinden. Na jaren investeren in het platform, leek het ons mooi om de krachten van Rebelle en Vinted te bundelen zodat de visie die wij delen kan worden voortgezet.

Luxe markt

Bij Vinted ben ik verantwoordelijk voor de luxe markt. Daar liggen veel kansen en groeimogelijkheden. Door de digitalisering is er opeens veel meer mogelijk en kleding wordt vaker online aangeschaft. Mensen willen met een minimaal aantal kledingstukken een geweldige (capsule) garderobe creëren. Om online te investeren in een Chanel tas of mooie Prada schoenen, vinden mensen spannend. Je betaalt ook voor een tweedehands item, vaak meer dan honderd euro.

Om dit digitaal te doen, is er vertrouwen vanuit de consument nodig. Daar ligt mijn expertise en dit omvat veel verschillende aspecten van het hele aanschafproces. Denk aan voldoende en gedetailleerde informatie over de kwaliteit, pasvorm en kleur. Transparantie en inzicht in het verzenden, maar vooral het vertrouwen dat wat je koopt, ook echt is. Niemand wil te veel betalen voor een ‘neppe’ tas.

Verification Service van Vinted

Een van de eerste dingen die wij bij Vinted hebben geïntroduceerd is de Vinted verification service door de verificatiehubs. Het gerenommeerde en vertrouwde verificatieproces van Rebelle is daarvoor geïntegreerd in de activiteiten van Vinted. We zijn begonnen met experts van Rebelle en inmiddels rollen we het uit en zijn daar al veel mensen bij gekomen.

De verificatie service is een optionele service voor de koper en voor tien euro extra gaat het item eerst naar het warehouse, daar wordt het geïnspecteerd en daarna wordt het verzonden naar de koper.

Zo ben je er zeker van dat je een echt designeritem thuis bezorgd krijgt. Bij Vinted hebben we per categorie experts die helemaal in de wereld van tassen of sneakers zijn gedoken. Met een achtergrond in de mode, zetten ze hun passie en expertise in om alle items zorgvuldig te inspecteren. Dit is magisch om te zien. Want met oog voor detail pluizen ze helemaal uit hoe een item is ontstaan. Denk aan de materiaalkeuze, stiksels, logo’s, fournituren en het reliëf.

Met vergrootglazen en speciale lampen wordt gekeken of deze items passen bij de tijdsgeest waaruit het item stamt. Deze mensen zien direct of een item echt of nep is. Omdat het metaal te dof is bijvoorbeeld.

Neppe items op Vinted

Natuurlijk kunnen wij niet voorkomen dat er neppe items op Vinted staan, we kunnen wel voorkomen dat de klant daar de dupe van wordt. Stel een item is nep, dat krijgt de verkoper dit netjes retour. In eerste instantie gaan we altijd uit van de goedheid van de mens. Iemand die een Dior tas verkoopt, kan zelf ook niet in de gaten hebben dat het op een neppert gaat. Gebeurt het vaker? Dan steken we daar uiteraard een stokje voor en verwijderen we of blokkeren we een account.

Circulaire economie voor iedereen toegankelijk

We geloven in het verlengen van de levensduur van een mode-item en willen daarbij de circulaire economie stimuleren en in stand houden. Tweedehands mode is de meest duurzame vorm van mode. Zelf kocht ik een prachtige Prada Triangle bag op Vinted en ik heb ook de mooiste kinderkleding op Vinted kunnen scoren.

Een van onze doelen is dan ook: Vinted toegankelijk houden voor iedereen. Geen hoge marges, goedkope verzend- en verificatiekosten waardoor de consument kan blijven handelen voor schappelijke prijzen. Hierdoor komt het ook voor dat je soms een parel voor een prikkie aanschaft!

 

Dit is ook een duurzaam én tijdloos merk!