Uitgelichte designerzaken: Hans J. Wegner

Onze moderedacteuren Evan en Joan hebben het vandaag even niet over mode. Wel over kunst. Over design. Over een stoel. Die van Hans J. Wegner. De Flag Halyard. Herkennen jullie ‘m? Iconisch mooi!

“If only you could design just one good chair in your life… But you simply cannot,”

Zei Hans Wegner in 1952. Tegen de tijd dat hij stierf in 2007, had hij enkele 500 stoelen ontworpen. Het was voor Hans nooit een zoektocht naar het ontwerpen van de perfecte stoel. Hij wist gewoon precies wanneer één van zijn creaties compleet was. Volgens Wegner is een stoel niet volbracht totdat iemand er in zit. Wegner was een zeer vindingrijke man en was de grootste motiverende kracht achter de moderne Deense ontwerpers. Wegner’s stoelen getuigen van vakmanschap en uitgekiende vormen. Geen poespas en weinig versiering, de vorm en de functie moeten het doen.

Schetsen van Hans Wegner -brinklercph.comFoto via

Op een zomermiddag in 1950 keek Hans naar zijn spelende kinderen aan zee, maar zijn creatieve gedachten namen geen break voor deze stranddag. Hij groef een gat in het zand, experimenteerde met wat posities en creërde een comfortabel zitje: waarin hij tot rust kon komen en tegelijkertijd kon genieten van een onbelemmerd uitzicht van zijn omgeving. Wegner schetste alle hoeken die hij zag vanuit zijn zitje, waaronder boten en vlaggen en de kleuren om hem heen. En hij begon met het ontwikkelen van de Flag Halyard Chair, één van zijn meest radicale en bijzondere werken.

Flag Halyard -pp.dkFoto via

Flag Halyard
Volgens Christian Holmsted Olesen, auteur van Hans J. Wegner, is de Flag een uniek ontwerp in Hans zijn oeuvre, het is gewoon een goed ontwerp. Met name door het innovatieve gebruik van stalen buizen die elk detail een functie geven. De stoel is gemaakt van roestvrij staal in een brede, kruiwagen-achtige vorm met schuine kanten en is bedekt met bijna 250 meter speciaal ontworpen ‘vlaggen touw’ die de zitting en rugleuning vormt. Door de uiteinden van de gevlochten Halyards te hechten aan de stretchers onder de stoel kunnen ze aangetrokken kunnen worden als ze losser gaan zitten. De schuine benen zijn gestut op grote voeten die een visueel anker vormen en de vloer beschermt tegen krassen. Een langharige schapenvacht verzacht de industriële strengheid van het staal. De Flag straalt een nonchalante expressiviteit uit. De perfecte verhouding en constructie maakt de stoel speels en licht.

Hans J. Wegner in de Ox chair, ontworpen in 1960 -theredlist.comFoto via

Hans Wegner ontwierp de Flag Halyard in 1950 niet met een bepaalde fabrikant in gedachte maar gaf het vrij snel aan Getama. PP Møbler nam in 2002 de productie over. De Flag Halyard is in Nederland te bewonderen en te koop op de Prinsengracht 715 bij Tami Kern Dépôt-vente en bij Fabriek in Waalwijk.

Shopping
Flag Halyard Prinsengracht 715Koop ‘m hier
lampLamp Atelier Naerebout via
Hans Wegner Heart chair -tamikerndepotvente.comKoop ‘m hier
Schapenvachtje -loods5.nlKoop ‘m hier
Silver ring -cosstores.comVia Cosstores
White shirt -toteme-nyc.comKoop ‘m hier

Hoofdfoto: Hij is hier afgebeeld omringd door zijn ontwerpen en zit in de Flag Halyard Foto via: dreyersfond.dk

Lees ook de ‘Uitgelichte modezaken’ over Protagonist.