‘Tomorrow’ the movie – een review

The True Cost , Cowspiracy… Je hebt er vast over gehoord. Documentaires over alles wat er mis gaat in de wereld, veelal veroorzaakt door onze drang tot overconsumptie. Té veel vlees, té goedkope kleding en het gaat altijd ten koste van iets. Ten koste van het milieu, ten koste van alle kinderen en ten koste van mannen en vrouwen die onder erbarmelijke omstandigheden monsterlijk lange dagen moeten maken.

Het is een thema dat niet langer kan worden weggemoffeld en genegeerd. Maar het publiceren van ‘finger pointing’ en belerende artikelen en documentaires zijn niet de only way to go. Dat bewijzen Mélanie Laurent (actrice, o.a. bekend van haar rol in Inglourious Basterds), haar man Cyril en hun vrienden Alexandre, Laurent, Raphäel and Antoine met de documentaire ‘Tomorrow’. De groep kersverse ouders reist de wereld over op zoek naar oplossingen voor een nieuwe generatie.

‘Tomorrow’ leidt je langs de meest succesvolle experimenten rond duurzaamheid in de energiesector, landbouw, woningbouw, ruimtelijke ordening, onderwijs en democratie. Op deze manier laat de documentaire zien dat een ‘tomorrow’ zeker nog mogelijk is en dat jij daar ook iets aan kunt bijdragen. Uiteraard zonder je coolness te verliezen en te moeten veranderen in een geiten wollen sokken type. Opvallend is het belang van klein en lokaal ondernemen en het sociale aspect in al deze experimenten: zo wordt de stad Detroit (VS) nieuw leven ingeblazen door kleinschalige urban community farms en hoopt Kopenhagen (DK) tegen 2025 compleet onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Iets waaraan zowel de big boys – lees: overheid – als de inwoners van de stad aan mee financieren.

Waar je bij het kijken van ‘The True Cost’ en de ‘Cowspiracy’ met je neus op de negatieve kant van het verhaal wordt gedrukt, lukt het de makers van ‘Tomorrow’ om alles een stuk positiever te bekijken. Je loopt geïnspireerd en gemotiveerd de bios uit!

‘Tomorrow’ is nu te zien in de bioscoop of te koop via iTunes.

Lees ook: consuminderen! Zo denkt Esther over groene voornemens in 2016!