Slimme mensen falen vaker de eerste keer voor hun rijbewijs

Ik ben typisch zo’n geval die pas de tweede keer slaagde voor het rijbewijs. Autorijden is niet mijn ding. Lessen was al helemaal niet mijn ding en ik deed er ook nog eens mega lang over. Waar de gemiddelde mens al na een paar weken het papiertje – tegenwoordig pasje – in z’n zak mag steken, duurde het bij mij anderhalf jaar.

De rijinstructeur vond het allemaal reuze gezellig maar ik was er he-le-maal klaar mee. Dingen die ik moest weten vertelde hij mij niet en trucjes die ik allang kende moest ik tien keer oefenen. Hierdoor kan ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen file parkeren. Nooit geleerd. Zelfs niet toen ik voor de tweede keer op moest voor mijn rijbewijs.

En wat blijkt? Mensen die niet de eerste keer slagen hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Een studie bijvoorbeeld. Recent onderzoek toont aan dat bestuurders in de dop zonder opleiding 59% kans hebben om de eerste keer te slagen in tegenstelling tot hoger opgeleiden. Daar heeft maar 48% na een keer afrijden het papiertje in de pocket en de echte studiebollen (wetenschappelijk onderwijs) hebben met 47% het laagste slagingspercentage. Analytische mensen slagen eerder dan creatieve mensen. Volgens dr. Lee Hadlington van De Montfort Universiteit in Leicester komt dit door de verschillende vaardigheden waarover mensen met een ander opleidingsniveau beschikken. De een is beter in de praktijk en de ander beter in z’n hoofd. We praten over verschillende vormen van intelligentie en om je rijbewijs te halen moet je erg routinematig en individueel te werk gaan om op hetzelfde moment verschillende taken uit te voeren. Dit vergt andere kwaliteiten dan studeren.

Via Prima