Deze shockerende foto laat zien wat er écht in een pot Nutella zit

Als je wakker geschud wilt worden, blijf dan vooral lezen. Nutella, onze chocoladeverslaving is niet zo lekker als je denkt. Wij worden in ieder geval niet blij als we zien wat er allemaal écht in een potje gaat.

Een foto van Mr Flow verscheen op Reddit en ging meteen de wereld over.
nutella

Niet goed voor de wereld
Naast de grote hoeveelheid suiker zit er ook een flinke laag palmolie in een potje, een ingrediënt dat wij liever vermijden. Palmolie is gemaakt van vruchten van de oliepalm die het alleen in tropische klimaten overleeft. Denk aan Maleisië of Indonesië. Het bevat een hoog percentage aan verzadigden vetten en antioxidanten en wordt veel gebruikt in producten zoals: frituurolie, magarine, soep en koekjes. De vraag naar palmolie is groot en er moet dus ruimte komen voor meer oliepalmen. Tropische regenwouden worden afgebrand om aan de grote vraag te voldoen en dieren zoals Orang-oetans komen daardoor in de problemen. Niet alleen dieren krijgen het moeilijk, ook de lokale bevolking heeft last van de opkomst van oliepalmen. Hun grond wordt voor een veel te goedkope prijs afgetroggeld. Het verbranden van het tropisch regenwoud zorgt voor veel Co2 uitstoot en tijdens het productieproces worden veel illegale chemicaliën gebruikt. De lokale bevolking heeft hier last van omdat deze chemicaliën in het water en in de lucht terecht komen. Lekker dan.

Niet goed voor jezelf
Daar komt nog eens bij dat de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en De Wereldgezondheidsorganisatie ons laten weten dat palmolie het risico op kanker vergroot. Ze lieten weten dat palmolie meer potentiële kankerverwekkende stoffen bevat dan andere plantaardige oliën. Deze stoffen ontstaan als palmolie boven de 200 graden Celsius verwarmd wordt en dit is nodig om het eindproduct te maken.

Je kunt palmolie vermijden al is dit niet eenvoudig. Vaak gaat palmolie schuil onder de noemer: plantaardige olie. Betere alternatieven zijn koolzaadolie, zonnebloemolie of maïsolie.

Lees ook: van deze Unicorn latte wordt je sowieso blij.