Kun je littekens beïnvloeden?
Eerst heb je er niks mee te maken en opeens heb je er een of twee: littekens. Pas op dat moment realiseer je je dat er enorm veel smeersels en middeltjes zijn om littekens te verminderen. Want tja… behalve Freek Vonk – die is er trots op heb ik van horen zeggen – vinden veel mensen littekens ontsierend.
En wat doe je dan? Je zoekt op het internet naar wondermiddeltjes en struint stad en land af naar de beste crèmes. Misschien overweeg je zelfs een littekencorrectie… een paar dingen op het gebied van littekens zijn in ieder geval erg duidelijk.
Begin zo snel mogelijk met de behandeling van littekens
• Doe dit altijd in overleg met de behandelend art;
• Je mag namelijk pas gaan smeren zodra de wond gesloten is;
• Smeer het litteken minimaal een à twee keer per dag in;
• Houd dit op z’n minst zes weken vol;
• Ga niet met littekens in de zon omdat ze dan minder goed herstellen;
• Masseer de littekencrème vooral goed in!
Masseren
Welk wondermiddel jij ook gevonden hebt, het allerbelangrijkste is dat je littekens goed masseert. Dit stimuleert de doorbloeding en het zelfherstellende vermogen van de huid. Daar kan geen crème tegenop, behalve dan om het glijden en masseren iets soepeler te laten gaan.
Siliconengel is bewezen effectief
Van siliconengel- en pleisters wetenschappelijk aangetoond dat ze littekens verminderen, Deze speciale pleisters zijn alleen op recept verkrijgbaar en ook niet bedoeld voor de huis-tuin-en-keukenwondjes. Als je in aanmerking komt voor deze pleisters dan hoor je dat van je arts.
Het effect van vitamin E
Van de afzonderlijke bestanddelen in veel verzorgende producten zoals bijvoorbeeld vitamine E is wel aangetoond dat het de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen stimuleert. De meeste littekencrèmes bevatten dan ook een hogere dosering van deze vitamine en andere voedingsstoffen. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kiest bij voorkeur voor een littekencrème waar vitamine E, Calendula en Cytokinol® (een complex van peptiden) in zitten die de huid ondersteunen tijdens het herstel.
Plastisch chirurgen ontwikkelen eigen merk
Er zijn veel verschillende middeltjes tegen littekens. Werkt al dat gesmeer eigenlijk wel? En zo ja, welk middel werkt het beste? Om heel eerlijk te zijn: er is geen enkele littekencrème waarvan het wetenschappelijk bewezen is dat deze beter werkt dan een gewone crème. Er wordt uiteraard wél onderzoek gedaan. Zo worden er al jaren posa’s (the Patient and Observer Scar Assessment Scale) uitgevoerd onder andere in het RKZ, het Brandwondencentrum in Beverwijk en Kliniek Bloemingdael. Dit onderzoek vindt plaats voor- tijdens en na het gebruik van Staudt littekencrème. Er wordt gedurende een jaar gekeken of deze crème de littekens kan verminderen en de resultaten zijn altijd positief. Maar.. ja er is een maar… er wordt niet gekeken hoe dit product het doet in vergelijking met andere (litteken)crèmes. Logisch. Want als je aan iemand met littekens vraagt of ze ook een ander product willen uitproberen waarvan de werking niet bewezen is, dan is het antwoord vaak nee. Dus Staudt littekencrème heeft zijn werking bewezen maar bij geen enkel onderzoek op dit vlak weet je de resultaten in het geval dat er geen behandeling had plaatsgevonden.
Oudere littekens
Misschien denk je nu: je kunt toch eerst kijken wat een litteken doet zonder het gebruik van een littekencrème en daarna alsnog beginnen met smeren? Niet dus. Een litteken dat nog geen jaar oud is, kun je nog beïnvloeden van buitenaf. In een later stadium wordt het steeds lastiger om een litteken op een niet operatieve manier te verminderen. Het is dus belangrijk om júíst in het eerste jaar na het ontstaan van het litteken goed te smeren en dit zullen plastisch chirurgen dan ook altijd adviseren.