Dit jaar is kerst belangrijker dan ooit

Het was me het jaartje wel. Chaos. De wereld voelt opgesplitst in kleine eilandjes waarop iedereen voor zichzelf moet zorgen. Het ‘wij gevoel’ is ver te zoeken en het ziet ernaar uit dat dit in 2017 niet gaat veranderen met Trump achter het presidents bureau in Amerika.

Een historicus schreef een tijd geleden al een interessant stuk in de Huffington Post: over het feit dat de geschiedenis zich herhaalt. Het gebrek aan een ‘wij gevoel’ kan vernietigende gevolgen hebben voor de wereld. We hebben het afgelopen jaar flink wat klappen gevangen en dat is waarom we meer dan ooit uitkijken naar kerst! Ik hoor het overal om me heen: mensen deden begin november al de kerstinkopen en er wordt met man en macht gegoogled naar kerststollen en stoofpotjes. We kunnen niet wachten om de ballen in de boom te hangen en maken tijd in onze agenda’s voor familie en vrienden. Kerst geeft een hartverwarmend gevoel en dat is précies wat we nodig hebben.

Sommige seizoenen sporen aan tot verandering waarin we op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen, in december daarentegen willen we wegkruipen en onszelf onderdompelen in tradities om zo toch een ‘wij gevoel’ te creëren. We trekken ons terug en willen overwinteren op een plek waar we ons veilig voelen. Het woord ‘hygge’ rolt opeens als vanzelfsprekend over onze tongen en we willen niets liever net als de Denen intiem samenzijn. Hygge gaat om lief zijn voor jezelf en jezelf vertroetelen. Rode wijn is hyggelig, net als een kaasplank of een groot stuk chocolade. Dus waarom wachten tot kerst? Ik wil nu al urenlang tafelen en spelletjes spelen met de kaarsen aan. Met lieve vrienden praten over de kleine dingen in het leven en nieuwe recepten bedenken om vervolgens met kerst flink uit te pakken.

Lees ook: 5 fijne momenten in de winter.