Hoe plan je een last-minute trip?

We denken allemaal weleens: ik heb NU vakantie nodig. De alledaagse stress kan namelijk teveel worden, en een last-minute trip is dan meer dan welkom. Even weg van alles. En als je behoefte hebt aan rust dan helpen deze tips je om die last-minute zonder al te veel gedoe te boeken.

Lees ook: De wetenschap spreekt, een week vakantie is NIET genoeg.

1. Wees niet te kieskeurig
Als je op zoek bent naar een betaalbare last-minute trip is het belangrijk dat je open staat voor verschillende opties. Een hutje op de hei, een week in Griekenland of een lang weekend in een kasteel. Het moet allemaal niks uitmaken. Want als je voor weinig geld naar Bali wilt vliegen om daar in een dikke villa te vertoeven had je dit eerder moeten bedenken. Als je op het nippertje vertrekt moet je flexibel zijn, en bereid zijn om naar verschillende plekken af te reizen. Het is maar net welke tickets het goedkoopste zijn.

2. Flight alerts
Er zijn verschillende websites die je op de hoogte houden van de laatste én goedkoopste vluchten, de zogenaamde flight alerts. Altijd handig als je voor een prikkie op de eerste rij door wilt Europa vliegen.

3. Zoek vrienden op
Als je er even relax tussenuit wilt, maar krap bij kas zit, overweeg dan om naar vrienden of familie te reizen. Er is vast wel iemand die elders in het land is gaan wonen, of zelfs in het buitenland. Die paar dagen vrij zijn een buitenkansje om weer eens te meeten, en jij bespaart meteen een hoop geld. Vergeet niet om een goede fles wijn of heerlijke macarons mee te nemen als dank voor de gastvrijheid.

4. Bepaal je budget
Voordat je op zoek gaat naar vluchten en hotels is het handig om te weten wat je precies wilt besteden. Houd je aan dit budget. Want een last-minute trip is leuk, maar niet als je de maanden daarna droog brood moet eten omdat je een midweek poepiechique heb geleefd.

5. Overweeg huizenruil
Huizenruil is een goedkope en verassend leuke manier om elders neer te strijken. Als je huisgenoten of huisdieren hebt is dit helaas geen optie, maar anders is het zeker de moeite waard. Niet alleen omdat je geld bespaart, maar ook omdat het gewoon heel erg leuk is om in iemands huis te vertoeven.

6. Plan he-le-maal niks
Best eng! Ga naar het vliegveld, pak de eerste en beste vlucht en laat je verassen. Er is altijd wel ergens een bedje vrij en je kunt overal lekker eten. Dit soort vakanties zijn niet voor iedereen weggelegd – je moet flexibel zijn – maar het zijn wel de leukste!

Lees ook: waarom je soms beter alleen op pad kunt gaan.